Everyday uncivilizedness
2019-12-09

A társadalmakat sok probléma feszegeti. Ezeket nap mint nap szoktuk taglalni és hát ugyebár elsősorban a nemtörődömségünknek köszönhető politikusok ill. milliárdosok “kavarják a málnaszőrt”. Nem is kicsit.

Azonban a lakosság egy részénél is vannak súlyos hiányosságok. Valahogy nem képesek magukévá tenni a civilizált egymás mellett élés szabályait, némelyikük valamiféle VIP-nek képzeli magát (pedig nem az) és ezzel okoz mindennapos fejfájást másoknak.

Vegyünk sorra néhány dolgot, amelyeken volna mit csiszolnia ezeknek a személyeknek.

A lehető legklasszikusabb és legirritálóbb a szemetelő ember. (Homo Szemétusz) Az evolúció annyira elgyengítette szegény pára vázizomzatát, hogy még 30 grammnyi szemét kukáig való elcígölése is embert próbáló feladat számára. Mivel a végletekig megerőltető tevékenység valószínűleg egész napra kiütné a szerencsétlen egyedet, nem is vesződik vele és ott dobja el, ahol épp tartózkodik. A leggyakoribb melléktermék a piásüveg (Az 1 decisekből néhol valóságos kupacok keletkeznek), az üdítősflakon, az energiaitalos fémdoboz (A Hell-ből különösen menő szemét válik egyesek szerint), de azért ott van a csúcson a cigisdoboz, a nejlonzacskó és a csokipapír is. Meg a kávéspohár, joghurtos doboz, mekis-zacskó/doboz meg pzs. Egyesek kültéri installációkat képesek emelni a hátrahagyott vodkásüvegekből, hiszen mily gyönyörű, már-már művészi látvány a megfelelő helyre precízen lehelyezett (tehát nem eldobott) palack.

Aztán ott van a másik erőtlen példány, aki a drága autójával csakis a Lidl kapujától 5 méterre képes leparkolni, pedig 15 méterre van üres parkolóhely is. Ezzel egyszerre hágja át a szabályt és akadályozza a mozgást, miközben nagyon de nagyon menőnek és fontosnak képzeli magát. Irritáló. Gyakran fordul elő ez az Aldinál is, ahol a tűzoltóautó felvonulási területére parkolnak egyesek, pedig van parkolóhely a közelben.

Ezután Civilizálatlan Benőke/Emőke bemegy a boltba és elkezdi összefogdosni a péksüteményeket. Puszta kézzel persze. Hármat négyet is végigpróbál míg végre megtalálja a Nagy Őt. Ezzel a viselkedéssel bőven kiérdemli a barlanglakó titulust. Persze ha rászólsz, vérig van sértve. (megtörtént eset)

Némelyik balsorsú polgártársunk annyira de annyira éhezik, hogy nem képes kivárni a pénztárig való két perces sorbanállást és kedélyesen tömni kezdi a fejét. Ránézésre is látszik, hogy nem otthontalan, éhező személyről van szó.

Ezeknek az embereknek volt egyáltalán gyerekszobája? Elég kétséges.

A kilóra árult szaloncukrot mogyorót, mandulát megdézsmálják, ezekbe természetesen puszta kézzel nyúlkálnak bele, akár többször is egymás után.

És akkor ott vannak még a gyorshajtók, a kanyarodáskor irányjelzőt nem használók, az utcai kötözködők, a fekáliát hátrahagyók, legyen az az övé vagy a kutyájáé, hiszen fekália és fekália között nincs ám jelentős különbség. Különösen akkor, ha gyanútlanul belelépsz.

Nem említettük még az üvöltve kommunikálókat, a hangos zenét hallgatókat, a padrongálókat, a virágletaposókat, az erdei táblák szétbarmolóit, a falak öncélú összefirkálóit és hasonlóan elmaradott ősembereket.

Miért nem lehet az alapvető társadalmi együttélés szabályait betartani? Ők persze nyilván elvárják, hogy velük mindenki normálisan viselkedjen.

Aztán hol vannak a köztévéből azok a kis filmecskék, amelyek felhívják a helytelenségekre a figyelmet? Ha valami közérdekű, akkor ez az. Nem kell sajnálni az ilyesmitől a pénzt.

Általában elég jól működik az az alapvetés, hogy annyit tegyél meg mások irányában, amit te is elvársz másoktól a saját irányodban.

Hungarian English German Italian Russian Spanish French Chinese Polish Romanian
Rovatok....
MMT