Music and politics
2019-04-21

Vannak bizonyos zenei műfajok, amelyekben politizálás egyáltalán nincs vagy csak nagyon érintőlegesen van jelen. A táncra, bulizásra kitalált zenékre szinte egyáltalán nem jellemző.

Természetesen vannak nem klasszikus műfajok, ahol a politika gyakorta feltűnő téma. Ez elsősorban a rock- és alternatív zenékre jellemző, hiszen a természetüknél fogva harsányabbak és/vagy keményebbek és/vagy szókimondóbbak. A politikát amúgy sem lehetne különösen szép szavakkal jellemezni. Néha kifejezetten csak az üvöltés szintjén lehet bizonyos dolgokról hitelesen beszélni. A punkzene még tovább tolta a határt ebben.
Sokan csak legyintenek ezekre és zajnak titulálják az ilyesmit, viszont így esetenként tényleg elég komoly társadalomkritikát megfogalmazó, néha szuperül megalkotott produkciókról, egészen egyedi hangszerkezelésről marad le az ember.

Aztán ott van az a szituáció, amikor egy előadó kifejezetten és látványosan elkötelezi magát egy politikus és/vagy párt irányában. Na, ez már egyáltalán nem oké. Itthon is van erre példa szép számmal és szerény véleményem szerint ez már visszataszító.

Az egyik legjobb példa a társadalomkritika éles és a kemény hangzás ellenére gyakran poetikus megfogalmazására a System of a Down nevű örmény származású tagokból álló amerikai zenekar. Ők annyiban kapcsolódnak a magyar belpolitikához, hogy az azeri baltás gyilkos kiadása után megfogadták, soha többet nem fognak koncertezni Magyarországon.

Számos egyéb példát is lehetne hozni (más zenekaroktól is), de most csak az alábbiakat emeljük ki.

Ez a nem éppen lágy szerzemény pl éppen a táncra és bulizásra szorítkozó embereken kéri számon a politikai inaktivitásukat, közben bemutatja, hogy a nemtörődömségükkel és a "mának éléssel" ők maguk is hozzájárulnak a kapzsi, hatalommániás kormányok és megacégek által szított háborúkhoz és így átvitt értelemben a társadalom negatív tendenciáinak elmélyítéséhez. Miközben neked csak a Vásárló szerepet szánják...

A mottó:
"Miért mindig a szegényeket küldjük?" (mármint a háborúba)

Aki nem kultiválja a keményebb hangvételt, itt jobb, ha más hallgatni/néznivaló után néz. :)
Vigyázat tehát, mert zúzós... bár a kontraszt kedvéért direkt raktak bele a bulikra jellemző, szolíd, táncolható részeket is.


BYOB

(Bring your own bombs - Hozd a saját bombádat)

A rövidítés a bulizóknál gyakorta elhangzó "Bring your own booze"-ból lett átalakítva (Hozd a saját piádat)

Dalszöveg:

https://songmeanings.com/songs/view/3530822107858536601/

https://en.wikipedia.org/wiki/System_of_a_Down

A zenekarból kivált énekes, Serj Tankian dalai többnyire a világot feszítő problémákról szólnak, pl. környezetszennyezés, a kapitalizmus visszásságai és hasonlók

https://www.azlyrics.com/lyrics/serjtankian/harakiri.html

https://en.wikipedia.org/wiki/Serj_Tankian

Hungarian English German Italian Russian Spanish French Chinese Polish Romanian
Rovatok....
MMT