Költözz el, fiatal?
2021-10-09

Erről a témáról már korábban akartam írni, de ez a cikk most segített az elhatározásban.

"Havi hozzájárulással ösztönözné a spanyol kormány a 35 év alatti fiatalokat arra, hogy saját otthont vásároljanak maguknak."

Korábban csak sima demagógiából terjedt el a köztudatban, hogy költözzenek el a fiatalok. Ilyenekkel, hogy "a saját lábadra kell állnod", vagy "meg kell tanulnod az önállóságot", és hasonlók. A legvisszataszítóbb azonban ez (és ezt még plakátreklámon is látni):

"Még mindig a mamahotelben laksz?"

Ezzel is valamiféle lelkiismeretfurdalást próbálnak folyamatosan előidézni a fiatalban, mintha le lenne írva az Élet Nagy Könyvében, hogy neki mindenképpen el kell költöznie 18 éves korában.

Pedig nem kell.

A cikk kiválóan rámutat a demagógia mögött meghúzódó nyers pénzügyi (nem gazdasági) érdekek kiszolgálására. Ha a gazdaság érdeke lenne, akkor még talán rendben lenne, de mivel csak egy szűk pénzügyi érdekcsoport zsebének töméséről van szó, így már igen visszatetsző az egész.

Miről is van szó a valóságban?

Amikor a gyerek leválik a szülőről, kell neki egy saját lakás. Ez mindjárt kezdésnek hatalmas összeg, az esetek túlnyomó részében több évtizedes hitel. A házat/lakást be kell rendezni, venni kell háztartási berendezéseket, fizetni kell a rezsit, a biztosítást és még ezer dolgot.

Ha a család nem költözne szét, ez a költség a családi kasszában maradna, de erősődne a családi kötelék is, kevésbé antagonizálódnának a generációk és így tovább.

Ja, igen, és a zöldterületek sem csökkennének rohamléptekkel, mert akármerre néz az ember, ezt látni, miközben bevallottan és tempósan csökken az ország népessége.

Link

Magyar Angol Német Olasz Orosz Spanyol Francia Kínai Lengyel Román
Rovatok....
MMT