Hétköznapi rezsicsökkentés
2022-09-01

Nyilván feltűnt, hogy nagy a drágulás minden téren. Az okokat most ne feszegessük, van jópár (itthoni is, külföldi is), inkább arra koncentráljunk, miképp enyhíthetünk a szorításon. Álljon itt egy lista a racionalitás alapján összeállított dolgokból, amelyek segítségével csökkenthetjük a havi kiadásainkat:

-Próbálj átállni elektromosságra a gázról vagy bármi egyébről. Ez sem biztos, hogy a végső megoldás, de egylőre ez tűnik a legolcsóbbnak.
-Használj indukciós tűzhelyet
-Szigeteld a lakásodat; sokan halasztgatták a nyílászáróik korszerűbbre cserélését vagy legalább barkácsmódon végzett újratömítését, ám most már ennek a költsége éveken belül megtérül az összeadódó díjspórolás révén. Extra javaslatként: rendkívül olcsón és különösebb szakértelem nélkül is elvégezhető egy úgynevezett "hőtükör"
felragasztása a falnak a fűtőtest vagy kályha mögötti részére, ez ugyanis az ott a falon kívülre elszökő hőnek akár a 80%-át visszaveri és hasznosítja.
-Kevesebbet járasd a légkondit
-Vásárolj takarékosabb berendezéseket, főleg azokról van szó, amik állandóan mennek (pl. hűtő, hűtőláda) Ez eddig túl drága lett volna, mostantól azonban ezek esetében is az újonnan vásárolt, energiatakarékosabb készülék pár év alatt behozza az árát az összeadódó villanydíjspórolással.
-Ha autózol, és van rá lehetőség, inkább többedmagaddal utazz
-Ha nem irtózol tőle, használd inkább a tömegközlekedést
-Egy-két dologért ne menj autóval vásárolni
-Menj gyalog, bringával, rollerrel (ne a járdán és ne ezerrel)
-Figyeld a boltok leárazásait, így havonta több tízezer forint spórolható meg
-Ha korábban rendszeresen fogyasztottál valami nem életfontosságú dolgot, akkor esetleg érdemes lemondani róla. (én pl. a Lidlben kapható hideg kávéval voltam így, mivel megduplázódott az ára pár hónap alatt)
-Süss otthon kenyeret (ha mindenképp akarsz kenyeret enni)
-Zuhanyozz kádhasználat helyett
-Ne hűtsd a dinnyét vagy bármit folyamatosan ráfolyó csapvízzel
-Ügyelj, hogy ha nem fontos, ne világítsanak a fényforrások; az izzószálas és a fluoreszcens villanykörtéket pedig ideje mind jó fényminőségű és megbízható gyártmányú LED-esekre kicserélni ("CRI" ill. "Ra" paraméter legyen minimum > 90 vagy 90+ osztályú, olvasólámpa és munkalámpa esetén pedig > 95 vagy 95+, továbbá
munkához 4000-4200 K színhőmérsékletűt célszerű választani, a lefekvés előtt használt világításhoz pedig 2700 Kelvineset).

Magyar Angol Német Olasz Orosz Spanyol Francia Kínai Lengyel Román
Rovatok....
MMT