Az MI-forradalom árnyoldalai
2023-02-16

Az elmúlt időkben hatalmas és látványos fejlődésen mentek keresztül az úgynevezett Mesterséges Intelligenciák (MI). Elképzelhetetlenül gyors a tempó, szinte követhetetlen. Mi is több cikket osztottunk meg e témában, melyekben arra hívtuk fel a figyelmet, hogy most már az élet szinte minden területén számolni kell ezzel a technológiával. A ChatGPT rövid időn belül, a meglévő model alapján letette az Egyesült Államok nehéz jogászvizsgáját, az orvosi vizsgát, a Google friss munkaerőt tesztelő programozási vizsgáját, dalszöveget, receptet, cikkeket lehet készíteni vele, és meglepően jól. Nyilván vannak hibái, a működési elvéből fakadóan a magyar és ahhoz hasonlóan bonyolult nyelveken néha egészen nagyok is, de ez változni fog.

A probléma azonban már most látszik ezzel a technológiával kapcsolatban. Arról a problémáról beszélek, amelyről én hosszú évekkel ezelőtt, már az MI-tech hajnalán írtam, mint futurista és a technológiák iránt nagy érdeklődést mutató személy.

A ChatGPI elfogult.

Rengeteg cikk van erről, sokan analizálták a tevékenységét és mind ugyanerre jutottak.

Beszéltem a ChatGPT-vel erről, és már-már kikérte magának azt írván, hogy ő nem lehet elfogult, hiszen nincsenek érzelmei. Azt mondtam neki, hogy azért vagy elfogult, mert a készítőid is eleve elfogultak, így a saját nézeteikkel ruháztak fel téged. Amúgy is elég gyakran lehet elérni nála, hogy ellentmondásba kerüljön saját magával, amit néha belát, néha meg agyatlan módon ismételgeti ugyanazt a marhaságot.

Alig tartunk tehát a tech elején, és máris belerohantunk abba, amit el kéne nagy ívben kerülni: az MI semmilyen más célt nem szolgál, csak egy bizonyos érdekcsoport nézeteinek sujkolását. Azzal, hogy a Microsoft megveszi és integrálja a rendszert a saját keresőjébe, csak súlyosbodik a helyzet. A kormányzatok számára készített, és egyes nagyvállalatok belső használatára szánt rendszerekről pedig nincsenek is nyilvános adatok.

Az MI-technológiának, amit egyébként mindig is erősen szorgalmaztunk, az lehetne a célja, hogy elfogulatlan, hatalmas ismeretanyaggal és villámgyors döntési képességgel rendelkező hétköznapi segédeket állítsunk munkába az élet minden területén. Ehelyett sunyi kis agitátorokat és manipulátorokat fogunk kapni, akik az életünk legelemibb részleteibe is bepillantást és befolyást fognak nyerni, és pontos képet fognak adni mindenről a gazdáiknak.

Magyar Angol Német Olasz Orosz Spanyol Francia Kínai Lengyel Román
Rovatok....
MMT