Miért nem tartósak a termékek?
2023-07-05

Aki nem elefántcsonttoronyban lakik, valószínűleg belebotlott már ebbe a problémába. Gyakorlatilag bármilyen terméket is említünk, mindenütt feltűnik a hitvány kivitelezés. Korábban panaszkodtam a pár hétig vagy hónapig működő számítógépes egerekre, de említek még néhány példát a saját tapasztalatom alapján: bizonyos pontokon rövid időn belül elvásó cipő, a színét rendkívül gyorsan elvesztő vagy könnyen kiszakadó ruha, járművek könnyen letörő alkatrészei (amelynek pótlása busás hasznot hoz az autógyártónak és a kereskedőnek), a néhány hónap alatt szétmálló fülhallgató, stb.
És ugyebár ott van a kifejezetten erre a mechanizmusra épülő Fast Fashion, ami azért gyárt olcsó ruhákat, mert hamar tönkremennek, így pár havonta (hetente?) rohanhatsz a boltba egy új, még divatosabb holmiért.
Nem tudom, pontosan ki találta ezt ki, de nagy gazember volt. Egyrészt pazarlásra, nemtörődömségre szoktatja az embereket, másrészt drasztikusan növeli a szemét képződését, aminek kezelésében ugyebár nem vesznek részt a gyártók.

Ez nem jó gyakorlat. Meg kell szüntetni.

A szocializmus alapvetően nem jól működő rendszer, több oknál fogva sem, de arra legalább ügyeltek, hogy a lehetőségeikhez képest tartós termékeket készítsenek. Talán mindenki találkozott már a 90-es években vásárolt és máig működő NDK fagyasztóval, vagy orosz hűtőszekrénnyel. Ezeket régen a racionalitás motiválta: nem akartak pazarolni. Se nyersanyagot, se munkaórát, se energiát.
A kapitalizmusban ezzel szemben ez nem szempont. Egyetlen szempont létezett eddig: a profit mindenek felett. Na most ezzel sikerült is olyan szintre emelni a szemétképződést, hogy csak ez az egy elég lenne a civilizáció lenullázásához.

Megoldás van? Persze. Be kell vonni a gyártókat a szemét kezelésébe, fel kell világosítani a lakosságot azt illetően, hogy nem hordjuk a szemetet az erdőbe és nem dobáljuk bele a folyóba, tengerbe. Egyúttal megkönnyítjük (és nem megnehezítjük) számukra a szemét leadását.

A konklúzió tehát az, hogy tartós termékeket kell gyártani. Jacque Fresco is külön kitért erre a koncepciójában. Az erőforrás alapú gazdaságban a profit csak harmadrangú, ezért a társadalom és gazdaság által termelt szemét hatékony és egészségbarát kezelése csúcsprioritást kap.

Magyar Angol Német Olasz Orosz Spanyol Francia Kínai Lengyel Román
Rovatok....
MMT