Aggályok a terveinkkel szemben
2022-06-19

Néha, szerencsére ritkán, elhangzanak olyan észrevételek, hogy a koncepció kivihetetlen. Számos történelmi példa alapozta meg azt, hogy az emberek kételkedőek és óvatosak minden újonnan előhozott vagy éppen régről előásott társadalomszervezési ötlettel kapcsolatban.
Mindazonáltal a mi véleményünk az, hogy a tett halála a túlzott okoskodás. Szinte mindent meg lehet csinálni, csak egyrészt akarni kell, másrészt kitartónak kell lenni hozzá. A megvalósítás titka a jó tervezés, ezért sem elfecsérelt idő az eddig az MMT-be fektetett több évnyi munka és gondolkodás. Aki viszont minden problémafelvetésünk és megoldási javaslatunk mögött puszta demagógiát vízionál, az egyáltalán nem építően áll hozzánk.

Valaki egyszer azt írta feketén-fehéren az elgondolásunkról: ez színtiszta fasizmus. Az ilyen személyek se a fasizmus, se a mi koncepciónk lényegével nincsenek tisztában, mégis túláradó magabiztosság van bennük az efféle kinyilatkoztatásra. A tájékozódás és a nyitottság segít elkerülni a vak és-vagy elhamarkodott ítélkezést, pl. kérdésfeltevéssel is lehet kezdeni azonnali ítélethozatal helyett. Gunyoroskodás nélkül, ha lehet, mert az olyen személyek nem informálódni, hanem trollkodni akarnak csupán, és mi ehhez nem asszisztálunk.

Gyakori csapda az is, hogy valaki az ismert rendszerek keretei közé próbálja a meritokrácia koncepcióját beszuszakolni, ami szintén fölösleges próbálkozás. Ha meg lehetne ezt tenni, akkor a probléma könnyebbik végét megragadván az ismert rendszerek valamelyikét, vagy annak újabb alváltozatátát hirdetnénk. Mi azonban a nehezebbik végét ragadtuk meg, és vadonatúj, a kor szelleme által sugallt koncepciót hirdetünk. (zeitgeist)

Azt sajnos ki lehet jelenteni, hogy az emberiség még sosem élt közérdekűen kialakított társadalmi rendszerekben, legalábbis ami a tömegeket illeti. Mivel a gondok egyre nőnek, súlyosbodnak, tenni kell valamit, különben az egész emberiség búcsút inthet az eddig kivívott kínkeserves fejlődésének. Ennek az egyik oka a környezetszennyezés, a másik a tömegpusztító fegyvereket felvonultató háborúk veszélye. Ezek közül akármelyik elég ahhoz, hogy lenullázzuk magunkat, csak a vég időpontja eltérő.

Ha valaki akár csak felületesen is elolvas néhány nálunk közzétett írást, máris megtudhatja, hogy az érdemességen alapuló társadalmat nem ennyi-vagy-annyi százaléknyi többség vagy kisebbség véleménye, hanem inkább a számos összetevő szakterület legjobb és legtisztességesebb elméinek együttműködése által szeretnénk kialakítani. Vannak közös pontok a társadalom egészének harmóniájához, csakhogy a politikusok egy emberként kerülik ezeket, nehogy véletlenül olyan közeg alakulhasson ki, amely nem az "elit" érdekei szerint működik. Sokan még akkor sem fogják fel ennek a jelentőségét, ha rávilágít erre az ember, és sajnos ezt tapasztalatból tudjuk kijelenteni.

Magyar Angol Német Olasz Orosz Spanyol Francia Kínai Lengyel Román
Rovatok....
MMT