Az alapító atyák és a pártrendszer
2021-12-01

Az alábbi cikk megpróbál rávilágítani arra, hogy jutott el az USA a kétpártrendszerig.

Kiemelek két részt:

"A Philadelphiában ülésező „Alapító Atyák”, vagyis az Alkotmányozó Konvenció tagjai a felvilágosodás hagyományainak megfelelően úgy gondolták, hogy a pártok teljesen feleslegesek."

Nos, ebben tökéletesen igazuk volt. A pártok fölösleges és káros koloncként élősködnek a társadalom nyakán. Valójában értük él mindenki. Ezt sikerült elérni azóta. (Pártokrácia)

Itt volna az idő, hogy magasabb szintre lépjünk, de ez egyelőre igen komoly akadályokba ütközik. Az egyik ezek közül a közfelfogás. Sokan még részletes magyarázat után sem képesek átlátni annak a rendszernek a visszásságait, amiben élni kényszerül.

És akkor nézzük a másikat.

"akik ipari és kereskedelmi érdekeket képviselnek, a külpolitikában a britek szövetségesei, és az anarchiát tartják a fő veszedelemnek."

Nem véletlenül.

Ahogy azt már korábban taglaltuk, az anarchia (szó szerint "uralomnélküliség") nem jelent káoszt, fejvesztettséget, irányíthatatlanságot. Éppen ellenkezőleg. Pontosan úgy működik a társadalom, ahogy azt a köz érdeke a legjobban megkívánja.

Senki nem uralkodik senkin.

Nincsenek érdekcsoportok, akik megkerülik, sőt a politikusokon keresztül a saját szájuk íze szerint alakítgatják a törvényt, A demokrácia egyik legjelentősebb defekciója az, hogy semmit nem tesz a vagyonalapú érdekpolitizálás ellen, sőt az egész választási- és pártrendszer ennek van alárendelve. Bárkit, aki kirtizálja, demagóg módon antidemokratikusnak neveznek, ami egyfelől igaz, csak kifelejtik belőle, hogy a kritizáló esetleg jobbat közérdekűbbet szeretne és nem rosszabbat, közérdekellenesebbet. Ha valami javítani akar a demokrácia hibáin, kénytelen antidemokratikusnak lenni, hiába társul a szóhoz valami nagyon negatív dolog.

Minden hatalommániás retteg az anarchiától. Ezért igyekeztek minden terroristát anarchistának beállítani, miközben az egy szélsőség, amivel csak igen kevesek azonosulnak. Riogatásra, társadalommérnökösködésre azonban kiváló.

A cikk

Az alapító atyák

Magyar Angol Német Olasz Orosz Spanyol Francia Kínai Lengyel Román
Rovatok....
MMT