Múlt és jövő
2022-01-01

A politikusok jelentős része szereti úgy rendezni a dolgokat, hogy az emberek tömegei NE legyenek vevők a paradigmaváltást forszírozó gondolatokra. Ezekkel az elképzelésekkel "az a gond" hogy általában mindig vitatják a politikai hatalomgyakorlás bevett módozatait, melyek sajnos ütköznek a közérdekkel. Itt kőkeményen arról van szó, hogy egy adott párt vagy mozgalom olyan viszonyokat akar bebetonozni, melyben az embereket nem is érdekli a saját önrendelkezésük, megszűnik a szolidaritásuk másokkal (a politikusaikon és a közeli rokonaikon, ismerőseiken kívül), nem érdekli őket a tudomány, a technológia, és rábízzák magukat a hozzáértőnek, kompetensnek kikiáltott, valójában csak politikai szemfényvesztésből élő pénzharácsolókra. Mondhatni rászoktatják a népességet arra, hogy ne akarjon felelősen gondolkodni és felelősséget vállalni senkiért. Még önmagáért sem.

A múltról tényszerű következtetéseket levonni nem könnyű dolog, hiszen az egymást követő hatalomgyakorlók egyre-másra átírják a "hivatalos" történelmet. Tanult, széles látókörű, és legelsősorban NEM elfogult embernek kell lenni ahhoz, hogy valamelyest sikerüljön összeillesztgetni egy tényszerű történelemképet. A jövőt elképzelni viszont még ennél is sokkal nehezebb feladat. A hatalom nem szereti, ha az emberek aktívan és érdeklődéssel foglalkoznak akár a múlttal, akár a várható jövővel. Ti nézzetek csak tévét, vásároljatok, menjetek véleményvezér előadók koncertjére és "így minden a legnagyobb rendben lesz".

De nem lesz.

Így pontosan azt az információcsomagot kapjuk, ami alapján az emberiség nem fejlődhet jottányit sem, csak lassan sodródik az eseményekkel, és közben folyamatosan tömik az önjelölt elit zsebét.

A tévéadók zömében nincs ismeretterjesztő műsor, csak talmi szórakoztatás, főzőcske, meg celebdiskurzus. Valahogy nem trendi intelligensnek lenni. Magamutogatás, törtetés, szenvtelenség -- ezek a mai világ kulcsszavai.

Az emberekből kivész minden, ami előmozdíthatná a világ élénk fejlődését. Az, hogy valaki tud telefonképernyőt tapizni, még nem teszi az illetőt fejlettebbé egy majomnál, ugyanis ezt a majom is meg tudja csinálni. Egész ügyesen és hatékonyan. Tényleg.

Ha kellően sokág tűrjük ezt, senki nem marad, aki egyáltalán képes lenne megkérdőjelezni az adott rendszer létjogosultságát, tenni ellene pedig abszolúte nem is lesz senki képes, mert minden szükséges ismeret hiányozni fog belőle. Igény sem lesz rá, ami talán a legnagyobb probléma.

Ne elégedj meg ezzel. Az emberiség többet érdemel. Ne a politikusoknak építsünk társadalmat (oldaltól függetlenül), hanem magunknak, amelyben mindenkinek megadatik a lehetőség, és onnantól már nem máson, hanem csak rajtad múlik, mire mész vele. Ehhez kell bátorságot merítened, mert megéri.

Magyar Angol Német Olasz Orosz Spanyol Francia Kínai Lengyel Román
Rovatok....
MMT