Robots on the Horizon
2017-11-30

Ez már a jelen, nem scifi.

Robotic farming is sick

The future of farming. Thoughts?

Közzétette: GIGadgets – 2017. november 26., vasárnap

Reagálván az igencsak ügyes és hatékony gyümölcsszedő robotra és tudván, hogy az elkövetkezendő években, évtizedekben rohamosan fognak mindent robotizálni körülöttünk:

Mi lesz így az emberekkel?

Ha tetszik, ha nem, először is a nagy lélekszámú országokban szigorítani kell a születések számát. Ez nyilván Magyarországra nem vonatkozik. Bizonyos országokban azonban a születések száma olyan szintre emelkedett, hogy civilizációs válságot okoz. A napjaink történelmét meglehetősen súlyosan érintő migráció is elég sok ponton kapcsolódik ehhez. Ha pl. a Zuckerberg-féle "szüntessük meg az összes betegséget" című ötlet megvalósulna és az érintett országok nem változtatnak a demográfiai körülményeiken, akkor az emberiség néhány évtizeden belül többszörösére fog duzzadni és ennek beláthatatlan következményei lesznek mindenkire nézve, beleértve Mr. Zuckerberget is.

Aztán, és ez minden országra vonatkozik, el kell kezdeni képezni az embereket. Ez természetesen már alapjában véve ellene megy minden jelenlegi politikai/hatalmi törekvésnek.
Az alapjövedelem elengedhetetlen lesz, viszont ezzel is van egy oltári nagy baj, amit a feltétel nélküli alapjövedelem hívei nem kalkulálnak be: az, hogy ezek az emberek ugyanúgy a politikusok kénye-kedve szerint lesznek mozgósíthatók. Ez így együtt, bátran kijelenthetjük, katasztrofális politikai szituációkat fog szülni. Az amúgy volumenekkel kisebb tételt képező több évtizedes segélyezéssel megoldottunk bármilyen problémát is? Fenéket. Újakat hoztunk létre.
De menjünk tovább... a társadalmakat intézményesített módszerekkel valami erkölcsösebb és felelősségteljesebb irányba kell terelni, mert kerek perec kijelenthető: az emberiség állatiasodik. Mind viselkedésben, mind agyi képességekben. Ez teljesen nyilvánvalóan egy politikai törekvés része, amelyhez az egyre fejlettebb és egyre szélesebb körben elterjedt médiát használják fel, természetesen olyan közpénzekből, amiket másra, talán éppen az említett probléma kezelésére kéne használni.

A gazdagok és a szegények között jelenleg hihetetlen szakadék tátong. Látható trend, hogy a gazdagok, amint tehetik, elkerített területekre vonulnak, ahol kutyás őrség vigyáz rájuk. Ezeket hamarosan autonóm őrző-védő robotok fogják kiegészíteni vagy felváltani.

Íme egy itthoni példa arra, milyen irányba megy a világ:

Fót és Budapest között van egy Fótliget nevű kerítéssel elkerített településféleség. Elnézvén a házakat és az autókat, kizárólag gazdagok élnek ott, és hát némelyikük elég kétes háttérrel, ahogy csiripelik a verebek. Őrség, kutyák, kamerák, miegymás.

A Braziliában található favellarendszer is jól mutatja, valami nagyon nem jól működik ebben a világban. El fog pattanni a húr és akkor az emberek neki fognak esni a gazdagoknak. Vér fog folyni és mindkét oldalon. Nem volna célszerű ezt megvárni.

Hungarian English German Italian Russian Spanish French Chinese Polish Romanian
Rovatok....
MMT