The negative effect of money
2017-10-13

Az épp futó indexes cikkhez, melyben a gazdagok adóztatását sürgeti az IMF.

Nem az a fő probléma, hogy valaki sok pénzt keres, hiszen a harácsolás helyett a pénzt jó célokra is fel lehetne használni, hanem az, hogy a rengeteg pénzével durván torzítja a törvénykezést, a választási rendszert és általában a közéletet, a közgondolkodást. Ezzel emberek tömegeinek befolyásolja negatívan az életét és helyrehozhatatlan károkat okoz hosszú távon a társadalmon belül. A problémát itt kell megfogni, de semelyik használatban lévő társadalmi rendszertől nem fogjuk ezt megkapni, ezért kell egy teljesen új.

A sávos adóztatás egyébként erősen kívánatos egy normális társadalomban.

Ja, igen, még valami. Az IMF a monetáris gazdaságra építő globálkapitalisták egyik féltett erődítménye. Nem éppen szerencsés dolog az ő füttyük szerint táncolni.

Erre persze a kormány hívei kajánul naugyézhetnek, csak az a bökkenő, hogy a kormányunk ugyanúgy hitelezésből tartja el magát, csak most nem az IMF felé van eladósodva, hanem ki tudja, miféle "majd egyszer kérünk magától valamit, Pelikán elvtárs" szerű csoportok felé. (lásd. Franklin Templeton néhány évvel korábban) A hitel, ahogy már Széchenyitől is olvashatjuk, a kapitalizmus alapja, de amíg az uzsoraszerűen működő kamatszedést nem korlátozzuk, hogy várhatunk el bármilyen általános életszínvonal-emelkedést? Sehogy.

A világot talán legjobban gúzsbakötő és megnyomorító intézményeinek egyike maga a kamat. Egy kolosszális pénzügyi piramisjáték sokak által ennek ellenére istenített eszköze. Az iszlám vallás pl. tiltja a kamatszedést.

Hitel (Széchenyi István)

Hungarian English German Italian Russian Spanish French Chinese Polish Romanian
Rovatok....
MMT