Google alternatíva
2020-07-02

A Google keresője hatalmas technológiai vívmány volt a 90-es években. Rendkívül ravasz ötleten alapult: valójában a keresést kérő személyekkel végeztette el a legodavágóbb találatok kiválasztását, és így felhasználóról felhasználóra egyre jobban finomította, hogy mely kulcsszavakra milyen sorrendben célszerű a találatokat megjeleníteni. Ez olyannyira bevált, hogy a Google kereső rövid idő alatt maga mögé utasította az összes vetélytársát; eljött egy olyan pillanat, mely után azok már labdába sem tudtak rúgni. Az emberek hamar megkedvelték a szolgáltatást, mert gyors, pontos és sallangmentes volt. Pontosan olyan, amilyet elvárunk egy modern szoftvertől.

Az idők folyamán azonban történtek dolgok a háttérben, amelyek mára már erősen megkérdőjelezik a Google használatának létjogosultságát. Történt ugyanis, hogy mindenféle gazdasági és politikai érdekkörök is szépen rámásztak, aminek három elég jelentős hozadéka lett. Az egyik, hogy a profitorientáltság miatt elkezdtek kereskedni az adataiddal, és mindenféle üzletfelüknek kezdték árusítani azokat. Ez elsőre nem tűnhet olyan súlyosnak, de hidd el, hogy az.

A másik a nyomkövetés és profilozás, főleg ha androidos telefonon használod a Google szoftvereit. Ez is hasznos dolognak tűnhet elsőre, de azért gondolj utána, mennyire belefurakodik a magánszférádba anélkül, hogy tudatában lennél. Az idők haladtával ez csak egyre rosszabb lesz, és itt visszakapcsolódik a dolog az előzőhöz is: mindezen rólad gyűjtött megfigyelési és elemzési adatot szintén kiadják az üzletfeleiknek és bizonyos szervezeteknek.

A harmadik pedig, hogy évek óta már az eredeti funkció, a pontos és megbízható keresés is sérül, ugyanis az általad kért keresésnél a neked mutatott találatok sorrendjét immár a partnereik és üzletfeleik igényéhez igazítják, nem a tiédhez. Sőt, alaposan szűrik is, hogy mi az amit láthatsz, és mi az, amit nem.

Ezek kivédésére jött létre a DuckDuckGo.com keresőszolgáltatás hét éve. Mostanra már van olyan megbízható, hogy jó szívvel ajánlhatjuk bárkinek a Google alternatívájaként. Ugyanúgy néz ki, mint a Google, csak más a logó. Voltak, akik kétkedtek e cég vállalásának hitelességében, miszerint ők nem adják tovább senkinek a te adataidat, ezért komoly szakemberek vették a fáradságot, és analizálni kezdték a DuckDuckGo.com tevékenységét. A végére az bizonyosodott be, hogy itt semmiféle profilozás nem készül Rólad, és az üzemeltetők valóban betartják a saját ígéretüket.

DuckDuckGo a wikin

DuckDockGo

Én ezt használom most már több hete és persze problémamentesen.

Szintén egy alternatívát jelentő kereső mellett szól az is, hogy sosem érdemes önkéntes hozzájárulással világszintű monopolhelyzetbe hozni egyetlen céget sem, mert az egészen biztosan vissza fog élni vele. A Microsofttal ugyanez történt. A közbeszerzések megkerülhetetlen cége lett úgy, hogy több termékükre is létezik szinte teljesen megegyező és kompatibilis ingyenes alternatíva, pl. irodai programcsomagnak a LibreOffice, amely a felhasználók 99%-ának igényeit teljesen ki tudja elégíteni. Ennek ugye az a lényege, hogy a szoftver ingyenes, és szó szerint azért készítik szakértő önkéntesek, hogy legyen mindenki számára hozzáférhető alternatívája a drága, fizetős szoftvereknek. Ráadásul ennek még a forráskódja is nyílt, szabadon ellenőrizhető és igény szerint módosítható. Ha ezt használnánk pl. a hivatalos bürokráciában, oktatási rendszerben, egészségügyben, akár úgy, hogy évente a kormány egy bizonyos összeggel támogatná ennek a fejlesztést, máris sok-sok milliárdot spórolnánk meg a költségvetésnek. Ez persze oldaltól függetlenül nem szempont politikuséknál: jobb az úgy, ha dől a közpénz valahová, mert abból mindig csurran-cseppen. A Microsoft így lett a világ gyakorlatilag egyedüli irodai programcsomag és oprendszerszolgáltatója, mert keresztül-kasul mutyizta magát a világ kormányain. Ez nekik is, és a politikusoknak is jól jövedelmez, csak az adófizetők nézhetnek ki bután a fejükből, miután az ő pénzükből, de a megkérdezésük nélkül emeltek pajzsra egy monstre multicéget.

LibreOffice wiki

LibreOffice letöltés

Magyar Angol Német Olasz Orosz Spanyol Francia Kínai Lengyel Román
Rovatok....
MMT