Kik képezik az államot?
2019-04-11

Az átlagemberek úgy tekintenek az államra, mint valami megfoghatatlan természetfölötti vagy absztrakt képződményre, miközben elfelejtik, hogy az állam lényeges magját azok a politikusok és bürokraták alkotják, akiket nagy "bölcsességükben" ugyanők választottak meg a saját nyakukba. Nincsenek földönkívüliek, mitikus teremtmények és hasonlók a történetben, csak olyan hétköznapi személyek, akik korábban kívülestek ezen a körön. Ide tartoznak persze a lehulló falatokért ácsingózó, farvizen manőverező opportunisták is.

Amint ezek a személyek belekerülnek az állam alkotta burokba, egyből megváltozik a viselkedésük és előbújik az uralkodnivágyás, a pökhendiség, az előjogokért való fogcsikorgató ragaszkodás, a törvények és szabályok önös érdekből történő átfarigcsálása, pedig nem is olyan régen még ők szenvedtek az előző garnitúra hasonló gondolkodású embereitől.

A ma államában a politikusok fölöslegesek és károsak, helyettük pszichológiai teszten átesett közérdektudatos szakértőkre van szükség, akik egy új, megfelelően bölcs és körültekintő (közérdekű) szabályrendszer létrehozása után nem építhetnének ki olyan struktúrákat, amelyek a megbízóikat (a választókat) egyre hátrányosabb helyzetbe hozzák. Vegyük észre, hogy minden országban egy nagyon szűk, néhány százaléknyi önjelölt elit szájaíze szerint történnek a dolgok, az átlagemberek egész élete pedig gyakorlatilag abból áll, hogy ezek zsebét tömi.

Sokan beletörődnek abba, hogy ami van, azt kell szeretni és kész, vagyis a világ működési elve megváltoztathatatlan. De miért is lenne az? Hol van az leírva, hogy a jelenlegi módon kell csinálni a dolgokat? Sehol. Egy életünk van, miért kéne megelégednie bárkinek azzal, hogy nyersanyagként, erőforrásként, statisztikai adatként ill. fejőstehénként kezeljék bizonyos körök?

Egy szó, mint száz, az állam nem egy tőled teljesen függetlenül létező, érinthetetlen mesebeli entitás, mert igenis tőled, a választótól függ, kiket raksz bele építőkockának, vagy kiket veszel ki belőle. Amikor hagyod, hogy ezek a figurák a fejedre nőjenek, akkor leginkább magadat okolhatod. Használd kicsit átgondoltabban ezt a lehetőséget és ne dőlj be mindenféle hazug szónak.

Magyar Angol Német Olasz Orosz Spanyol Francia Kínai Lengyel Román
Rovatok....
MMT