Star Trek vs Alien… a different view
2020-01-20

A két filmsorozattal kapcsolatban egy olyan érdekes ellenpontra világítanánk rá, amely nem valószínű, hogy túl gyakran eszébe jut az átlagos filmnézőknek.

A Star Trek olyan emberiségről szól, amely felülemelkedett az évezredes viszályokon és összefogásban kutatja a mélyűr rejtelmeit. Nincs szó hitelekről, kamatokról, földi háborúkról és tulajdonképpen semmi olyasmiről, amit manapság negatívumnak ítélünk meg a világunkkal kapcsolatban. Korábban már mi is írtunk róla:

Sci-fi vagy realizmus ez?

Ezzel szemben az Alien 1-nek már az első képsorában egy bolygóközi nyersanyagkitermelő multicég (Weyland-Yutani) űrhajóját látjuk, és az egész történetet áthatja a rosszindulatú áskálódás, simliskedés és spekuláció a részükről. Kezdettől fogva az idegen lény fegyverként való felhasználása volt a fő érdekeltségük, tehát hadiipari-háborús célokra kellett nekik. Az űrhajót irányító mesterséges intelligenciát, valamint a csapat mellé besuvasztott androidot is az embertelen és gátlástalan céljaiknak rendelték alá. Mindebbe a legénység egyik emberi tagja sem volt beavatva.

Ez a fikcionális cég testesíti meg napjaink legmocskosabb profithajhász megavállalkozásait, a vonzónak és pozitívnak tűnő céges szlogenjével együtt:

Building Better Worlds - Jobb világokat építünk

Weyland Yutani

A ma embere komoly választás előtt áll. Vajon melyik utat akarjuk járni 100-200 évvel később? A jelenlegi trendek a második utat körvonalazzák, de mi inkább az elsőre szavaznánk.

Magyar English Deutsch Italiano
Rovatok....
MMT