Referendum
2019-01-14

Ez egy nagyon hálás téma, amikor a demokrácia működését vesszük górcső alá.

Az van ugyanis, hogy a népszavazás az az utolsó dolog, amit egy kormány szeret csináltatni. Annyira hiányzik ez nekik, mint üveges tótnak a hanyattesés. Nem tudom, szöget ütött-e a fejedbe, de nagyon ritkán tartanak népszavazást és minden egyes ilyenért hatalmas csatákat kell vívnia a kezdeményezőnek. Aláírásgyűjtés, kampányolás, utcai meggyőzés, médiacsörte stb.

A demokrácia alapelve szerint állandóan meg kéne kérdezni a népet, hogy ugyan mit szól már ehhez és ehhez, de a furmányos politikusok azért találták ki a négyévenkénti szavazást, hogy ezt ne kelljen túl sűrűn kockáztatni és csak arra a rövid időre kelljen koncentrálni a politikai hazugságcunamit. Maga a választás is hatalmas rizikó a pártoknak, sok közpénzt lehet ugyanis bukni, de a rendszeres népszavazás teljesen hazavágná a pártokráciát.

Namost pontosan ez az, amire szükség van a közérdek érvényesítéséhez és a hatalmi mámorban szenvedő pártokraták háttérbeszorításához.

Ha valaki figyelmesen elolvasta és megértette a meritokrata koncepció idevágó részét, nálunk gyakorlatilag minden nap népszavazás van. Többször is. Azért kell a hordozható kommunikációs eszköz, hogy ez ne jelentsen terhet senkinek. Az egész néhány percet vesz el a szavazó életéből. Plusz, azért kell komoly kritériumrendszert bevezetni hozzá, mert itt VALÓBAN van beleszólásod a dolgok menetébe a demokrácia gyakorlatával szemben.

Ezekután tényleg kérdés lehet az, hogy közérdekű-e ez a koncepció vagy sem?

Hungarian English German Italian Russian Spanish French Chinese Polish Romanian
Rovatok....
MMT