Democracy vs Authoritarian Capitalism
2020-05-14

Angol nyelvű videó a demokrácia, az autoriter kapitalizmus és külön Kína elemzésével.


Érdekes módon elhangzik a meritokrácia többször is benne, még érdekesebb módon Kínával kapcsolatban, ami annak köszönhető, hogy Kína a rendkívül sikeres Szingapúrt másolta gazdaságilag és szintén felismerte, hogy a tehetségnek mindenképp utat kell engedni és a középszerűséget pedig háttérbe kell szorítani.

Itt azonban vége is a meritokratikusságnak.

Annyit még azért érdemes hozzátenni, hogy a 2008-as világválság nyomán külön ki is oktatták az USA-t a középszerűségbe hajlás miatt és egyelőre úgy tűnik, Kína, az önkényes irányítás mellett is minden országnál gyorsabban fejlődik. Jelenleg a világ második legerősebb gazdaságát tudhatják magukénak. Egy másik fontos dolog, amit Szingapúrtól nyúltak le, a Long Term Planning, vagyis a hosszútávú tervezés. Ez valóban kulcsfontosságú a 21. században és az erőforrás alapú gazdaságnak is fontos eleme.


Az is elhangzik a videóban, hogy a képviseleti demokráciában már azzal elérheted a megválasztásodat, hogy fűt-fát ígérgetsz. Ezeket aztán úgysem tartja be senki. Néhány egyéb mellett, ez jelentősen aláásta a demokrácia hitelét.

Ahogy azt már többször leírtuk, Szingapúr ugyan meritokratikus mechanizmusok egész garmadáját vonultatja fel az ország építése során, mégsem nevezhető meritokráciának. Kína pláne nem. A Brit Meritokrata párt is kategorikusan elutasítja ezt a megközelítést. Egyesek hibás vélekedésével szemben ugyanis a meritokrácia és a centralizált, sőt önkényes vezetés közé nem lehet egyenlőségjelet tenni.

Videó

Hungarian English German Italian Russian Spanish French Chinese Polish Romanian
Rovatok....
MMT