Debt, debt, debt!
2020-05-25

Ez a hozzászólás egy indexes cikkre született, amely a bejegyzés végén található. Röviden összefoglalja, mi a legnagyobb gond a világban és ezt nem lehet, sőt nem szabad elengedni a fülünk mellett. Azoknak, akik rendszeresen látogatnak minket, nem fog újat mondani, de azért érdemes mindig észben tartani ezeket.

“Az emberiség érdekében a kamatszedő pénzrendszert minél hamarabb be kell szüntetni. A kamat ugyanis egy fenntarthatatlan matematikai bukfenc. A közhiedelemmel ellentétben egyáltalán nem méltányos, hanem rendkívül káros és közvetlenül vagy közvetve a kamat okoz szinte minden súlyos gazdasági és társadalmi bajt. A problémára több, mint 100 éve már felhívta a feigyelmet Silvio Gesell, de a pénzrendszert felügyelők előszeretettel ignorálják a rendkívül közérdekű javaslatait. Habár Magyarországon is vannak kisvolumenű próbálkozások, meglepő módon egyedül Svájcban honosodott meg egy széleskörű kamatmentes belső rendszer, a WIR. Egy ilyesmi nyugodtan lehetne itthon is, sőt az egész világban. Gesell arra is rámutatott, hogy Marx tévesen a termelőeszközök államosításában látta a fejlődés zálogát, miközben a hiba magában a sokezer éve ugyanolyan elveken alapuló pénzrendszerben van.

És, hogy kinek tartozik a világ? Kábé egy tucatnyi bankárcsaládnak. Jelenleg 257 trillió dollár a világ adóssága. Nehezen felfogható, hogy léteznek emberek, akik szerint ez normális vagy méltányos. A pénz ugyanis hatalomra konvertálható és ennek megfelelően ezt meg is teszik. A rendszer fenntartói a korrupt politikusok, akiket nem érdekel az eladósodottság, amíg megkapják a jussukat. Az emberek általános gondolkodásán sem ártana változtatni, hogy ebből az áldatlan állapotból pozitív irányba lehessen elmozdulni.”

Cikk

Hungarian English German Italian Russian Spanish French Chinese Polish Romanian
Rovatok....
MMT