Prejudice
2016-10-14

Kutatásokkal alátámasztották, hogy néhány helyen, ahol meritokratikus értékeket próbáltak belevinni a munkáltatók a leendő munkavállalóik kiválasztásába, sajnos az előítélet érvényesült. A jelenleg elfogadott legjobb módszer ennek elkerülésére az, hogy úgynevezett "Blind Audition"-t alkalmaznak, ahol a jelentkezőket nem látják személyesen a munkáltatók. Érdekes módon, az így tesztelt felvételizőknél hirtelen 60% lett azok aránya, akik a nem preferált háttérrel rendelkezők közül kerültek ki. Az objektivitás egy másik, egyelőre nem igazán bevett, de a közeljövőben egészen biztosan bevethető módszere a mesterséges intelligenciák alkalmazása.

Mivel számos egyéb helyen is visszaköszön az ELŐÍTÉLET, leszögezhetjük, hogy Ő az egyik legnagyobb ellensége a társadalmi haladásnak.

A Blind Audition (vakmeghallgatás) gyakorlata:

A jelentkezők úgy adnak számot a felkészültségükről, hogy a kérdezők nincsenek tisztában az illető kinézetével, bőrszínével, hangjával. (pl online) Csakis így lehetséges teljesen előítéletmentesen dönteni. Ahogy bizonyos dalversenyeken is megy: a zsűri háttal ül az énekeseknek és csak a hangjuk befolyásolja őket, a kinézetük nem.

Hungarian English German Italian Russian Spanish French Chinese Polish Romanian
Rovatok....
MMT