Anarchokapitalizmus? Dehogy!
2016-12-14

Ha valakiben felmerült volna, hogy ez a mozgalom itt esetleg az anarchokapitalizmus jegyében jött létre, akkor téved.

Anarchokapitalizmus

Annak ellenére, hogy az állam szó nálunk is rendkívül negatív felhanggal bír és inkább kerülnénk a használatát (létezik az államizmus, statism kifejezés is, ahol az emberek már szinte vallásszerűen hisznek az állam nagyságában), mi nem akarunk anarchokapitalizmust. Ezek az anarchokapitalisták ultra szabadpiac-hívők, miközben az ellenőrizetlen ún. szabadpiac okozta a mérhetetlen vagyoni és társadalmi különbségeket, amelyek napjainkra már komolyan megborították a társadalmakat és valós veszélyt jelent azok puszta létére. Mindent magántulajdonúnak képzelnek, még a rendőrséget és bíróságokat is. Nos, ez nagyon nem jó ötlet.

Az államizmus gyakorlatilag az anarchokapitalizmus ellentéte, ahol meg majdnem minden az állam fennhatósága alá tartozik. Legjobb példa erre Kína, ahol jelenleg államkapitalizmus van.

Statism

A mi megközelítésünk egyikhez sem tartozik. Az ember a profit előtt kell legyen, nincs centralizált hatalom, az állam a közérdek figyelembevételével ott van jelen, ahol szükséges, de ahol nincs, onnan kivonul. Bizonyos cégek ill. intézmények politikakörös felügyelet alá tartoznak, hogy biztosítva legyen a fair play.

Részletes anarchokapitalizmus-kritika következik egy blogról, amivel egyet tudunk érteni:

Az „anarcho”-kapitalizmus egy kritikája

Hungarian English German Italian Russian Spanish French Chinese Polish Romanian
Rovatok....
MMT