A pontrendszer nem ördögtől való
2018-09-22

Mivel az index éppen futó, fő cikkéről van szó, inkább elébe megyünk a találgatásnak. Már írtunk erről több, mint egy éve és egy-két dolgot tisztáznunk kell amiatt, hogy a meritokrata koncepcióban is van pontozás (érdempont), amely anélkül merült fel a kezdeteknél, hogy a lent vázolt szisztémáról akár egy szót is hallottunk volna.

A kínai kreditrendszernek egyetlen komoly célja van: az állampolgárok leghatékonyabb kordában tartása a kommunista párthoz való lojalitás alapján. Ehhez elképesztően fejlett mesterséges intelligencia alapú arcfelismerő rendszerek egész garmadáját helyezték üzembe. Ez pontosan az a terület az MI-tech területén, ami bennünket egyáltalán nem érdekel. Az MI-t éppen az elnyomás ellen kell használni, nem az elnyomás érdekében. Ez olyan kérdés, hogy egy késsel lehet gyilkolni is meg enni is.

A meritokrata pontrendszer alapvető célja a politikusok és milliárdosok fékentartása illetve az esélyegyenlőség lehető legobjektívebb biztosítása az állampolgárok számára. Lojalitásmércéről még elvben sem lehet szó, hiszen a koncepcióban nincs hatalmi elit, amihez lojálisnak lehetne lenni. Nálunk talán egy dologhoz lehet valaki "lojális", a közérdekhez, az meg nem nevezhető negatívnak.

A másik fele a kérdésnek az, hogy a meritokrata érdempontrendszer túlnyomórészt jutalmaz, míg a kínai elég erősen büntet is.

Ennek eredményeképpen a kettő között automatikus párhuzamot vonni és a meritokrata rendszert valami furmányos kommunista ármánykodásnak, vagy az elnyomás tudományosan kifundált, rafinált eszközének vélni komoly korlátoltságra utalna.

Pontosan az ellenkezőjét szolgálja a szisztéma.

A szemünk előtt épült ki a digitális diktatúra

Hungarian English German Italian Russian Spanish French Chinese Polish Romanian
Rovatok....
MMT