Egy kis hazai “kínai”
2020-09-27

"Horváth Levente, az MNB elnöki főtanácsadója eddigi karrierje legnagyobb sikerének tartja a döntést." Mármint, hogy kínai oktatók is részt vegyenek a hazai felsőoktatásban.

Csakugyan? Hol van akkor a nemzeti és szuverén döntéshozatal? Csak mert ez a külföldi érdekcsoportok tudatos kiszolgálása. Pontosan olyan területen, ahol a leghatékonyabban lehet nézeteket terjeszteni: a fiatalok körében. A politikusok mindig rendkívül "kreatívak", amikor a saját érdekeiket nemzeti érdeknek kell beállítani, és a történelem tanúsága szerint erre mindig is volt vevő.

Ezek szerint profitért cserébe olyan ideológia is megvetheti itt a lábát, amelyet elméletileg tűzzel-vassal üldöz a jelenlegi kormány? Emlékeztetném a döntéshozókat, hogy a kínai társadalmi berendezkedést továbbra is a helyi kommunista párt vezényli, az ennek megfelelő ideológiára támaszkodva. Az emberi jogok csak marginálisan vannak figyelembe véve. Már ha egyáltalán.

Pedig nálunk az ilyesmi ellen külön épület van kinevezve; úgy nevezik, hogy a Terror Háza. Ámde a politikusok mindig meg tudják magyarázni az épp aktuális kavarásaikat. Ebben ők nagymesterek. A Tienanmen téri "Kommunista hősök emlékművét" éppúgy megkoszorúzta a minap Orbán Viktor, mint 1994-ben az SzDSz-es Göncz Árpád.

"Diplomáciából kifolyólag", védekeztek mindkét oldal képviselői kórusban.

Aha...

A kínai gazdasági rendszert komoly világhatalmi tényezővé emelte a Nyugat profitoptimalizálás címszó alatt. Ők pedig maradéktalanul ki is használják a helyzetüket. Egész Afrikában úgy terjeszkednek, mint a futótűz, és a remegősebb gazdasági lábakon álló európai országok is benne vannak a célkeresztjükben. Itt utalnék kis hazánkra.

Ne legyünk naivak. A többi nagyhatalomhoz hasonlóan Kína is azért terjeszkedik a világban, hogy megpróbálja a saját totális világhegemóniáját kialakítani. Minden esélyük meg is van rá a 21. század végére, legkésőbb a 22. század elejére. A kínaiak türelmes emberek, végig fogják csinálni. Különösen, ha szűklátókörű ill. becsvágyó ill. maroktartó külföldi politikusok segítik őket ebben. Ha visszatekintünk néhány évtizednyit, a magyar politikusok mindig jeleskedtek hazánknak és annak javainak kiárusításában, oldaltól és érdekcsoporttól teljesen függetlenül.

Újabb idézet Horváthtól:

“Terveink szerint ugyanis – és ebben a kínaiak is partnerek – a Fudan Egyetem professzorai „átoktatnak” majd más hazai egyetemekre, az alapképzésekre is, így a magyar hallgatók már a saját egyetemükön tapasztalatokat szerezhetnek a Fudan Egyetemről.”

És ebben semmilyen problémát nem lát pl. Horváth úr.

Hogyan is látna? Elvakítja szegényt a becsvágy. Meg a pénz csillogása. Nyilván 10 indokot is tudna mondani, miért neki van igaza, pedig csak arra az egyre kellene rálelnie, hogy miért nincs.

De nézzünk egy korábbi példát:

Fekete János karrierjének “csúcsa” volt, amikor felvette az első 1 milliárdos IMF hitelt, és ezzel Magyarországot egy olyan mókuskerékbe ültette, amelyből nemigen lehet kiszállni. A mai napig sem sikerült, csak most másnak fizetjük a kamatot. Akkoriban a fő hiba az volt, hogy nem fejlesztésre, hanem rezsifizetésre költötték a kölcsönpénzt. Az állami eladósodás a politikusokat személyesen nem érinti anyagilag, ezért őket nem zavarják ennek káros hatásai. De a pénzügyi eladósodás mellett a “spirituális eladósodás” is ugyanolyan káros. Ha nem károsabb.

A “mának élés” koncepciójával hatalmas, nehezen kezelhető károkat lehet okozni a jövő társadalmának.

Már szinte magam előtt látom, ahogy néhány év múlva Kína után Magyarország is "meritokráciának" lesz titulálva. Persze úgy, hogy vajmi kevés köze lesz a fogalomhoz.

És akkor íme a cikk

Maghiară Engleză Germană Italiană Rusă Spaniolă Franceză Kínai Lengyel Română
Rovatok....
MMT