Orwell rámutat
2020-10-27

Nézzünk egy észrevételt George Orwelltől, aki eléggé megelőzte a korát sok tekintetben.

"Elképzelni kétségtelenül lehetséges egy olyan társadalmat, amelyben a jólétnek személyes tulajdonok és kényelmi cikkek formájában mindenki egyenlően részese s a hatalom ugyanakkor egy kis kiváltságos kaszt kezében marad. A gyakorlatban azonban egy ilyen társadalom nem lehet sokáig stabil. Ha mindenki egyforma kényelemnek és biztonságnak örvend, az emberek nagy tömegei, amelyeket a szegénység rendszerint elbutít, kiművelődnek, és megtanulnak önállóan gondolkodni; s ha egyszer ez megtörtént, előbb-utóbb rájönnek, hogy a kiváltságos kisebbségnek nincs semmi funkciója, s el fogják söpörni. Végeredményben hierarchikus társadalom csak a szegénységre és tudatlanságra épülhet."

Egyetlen apró kiegészítést tennék. A hierarchia teljes, mérlegelés nélküli elvetése nem oké. Egyetlen dolognak mégiscsak hierarchizálnia kell a társadalmat, és ez a szaktudással párosított közérdektudatosság. Nem tehetünk meg pozíciókba olyan embereket, akik nem értenek az adott kérdéshez és folyton csak a saját zsebükre dolgoznak.

Amennyiben persze mindenki ért mindenhez, az más kérdés (és más dimenzió), de erre térjünk vissza akkor, ha teljesül. Addig jegeljük.

Amint Orwell észrevételét és a mi kis észrevételünket összerakjuk, megkapjuk a Meritokráciát.

Magyar English Deutsch Italiano
Rovatok....
MMT