Populizmus kontra Demagógia
2019-01-07

Újra és újra elhangzik a médiában egy rakás tévinformáció a populizmusról, az emberek egy része pedig kritika nélkül beveszi.

A populizmus alulról jövő elitellenes tevékenység, lásd Anonymous. Ezek a populistának nevezett személyek (Trump, Farage, Orbán, Bolsonaro, Salvini stb) valójában nem egyebek, mint közönséges demagógok, hiszen maguk is az önjelölt elit tagjai. Azé az önjelölt elité, ami ellen a valódi populizmus harcol. Ez ellentmondás. A populizmus és a demagógia szavak összemosása éppen az elit műve (oldaltól függetlenül), hogy könnyen negatív színben lehessen feltüntetni az ellenük fellépőket.

A demagóg 13. (14.) havi nyugdíjat, jól hangzó, de valójában üres soviniszta jelszavakat meg hasonló színes-szagos ostobaságokat ígér, vagy éppen rezsit csökkent (amit majd valahol máshol kell megfizetnie a választónak, de kamatostul), a valódi populista meg azt, hogy meg kell regulázni a bankrendszert, a pénzrendszert, a politikusokat, a milliárdosokat, a hazudozó/ferdítő/csúsztató médiát, a környezetkárosítókat, a kormányokba befurakodó céges lobbistákat stb. mert ezek közvetlenül vagy közvetve, de hazavágják az egész társadalmat, az ökoszisztémát és hosszú távon a civilizációt. Ismerős? Igen, ezekkel foglalkozik az Anyonymous. Vagy a Zeitgeist. Friss ellenpélda a brazil Bolsonaro, aki alig kezdte meg a demagóg ígérgetéseivel elnyert regnálását, máris nekiállt az esőerdők irtását elősegítendő tevékenységének. A médiának nagy felelőssége van a közvélemény formálásában, ezért nem kéne tévinformációkat közölni és sulykolni.

A populista forradalom kora

Magyar English Deutsch Italiano
Rovatok....
MMT