Platón és a meritokrácia
2020-04-30

Platón a valaha élt legnagyobb filozófusok egyike, ha nem a legnagyobb. Korát messze meghaladó módon gondolkodott nagyon sok dologról úgy, ahogy előtte senki.

A demokrácia elvével és gyakorlatával kapcsolatban, más korabeli filozófusokhoz hasonlóan, voltak fenntartásai, bár az akkori és a mai demokrácia nemigen hasonlítható össze egy az egyben, hiszen egy kb. 15%-nyi rabszolgatartó személy mondta meg, mi legyen.

Idézet az angol wikiből:

"Both Plato and Aristotle advocated meritocracy, Plato in his The Republic, arguing that the wisest should rule, and hence the rulers should be philosopher kings."

"Mind Platón, mind Arisztotelész kiálltak a meritokrácia mellett. Platón az Állam c. munkájában (szó szerinti fordításban “A Köztársaság”) kifejtette, hogy csakis a legbölcsebbek uralkodhatnak, így az uralkodónak filozófus királynak kell lennie."

Platón - Az Állam

Természetesen a modern meritokrácia koncepciója szerint már senki nem uralkodik senki felett (királyok pláne nem), de figyelemreméltó és elgondolkodtató, hogy gyakorlati problémákra alapozva már akkor elmélkedtek a demokrácia meghaladásán.

Habár a videó megjelentetőjének neve lefordítva az Élet Iskolája, a félreértések elkerülése végett ez nem AZ az élet iskolája.

Kulturált kivitelezésű angol nyelvű videó:

https://www.youtube.com/watch?v=VDiyQub6vpw

Platón

A legfontosabb irányelv, amit tanulhatunk tőle, hogy érdemtelen, erénytelen személyeket NEM szabad vezetői pozícióba emelni. Ez elég világosan mutatja a jelenkor emberének, hogy egy jól működő társadalomnak mi az egyik lényeges fundamentuma.

Magyar English Deutsch Italiano
Rovatok....
MMT