Mi is a feladatunk?
2019-09-15

Mi itt az MMT-nél legelőször is azt szeretnénk elérni, hogy a meritokrácia szó hallatán az emberek ne húzzák fel a szemöldöküket, hogy mi a fene az, ne úgy nézzenek a téma felvetőjére, mint pék kutyája a langyos kiflire, ne csak tanácstalanul húzogassák a vállukat, mintha éppen valami űrlénybe botlottak volna, hanem természetes módon tekintsenek rá, mint valós és főleg reális alternatívára.

Mi nem a 19. század irányába, hanem a 22. század irányába nézünk és megyünk. Környezettel való harmóniában, becsületesen, gyakorlatiasan, az emberi képességekbe, tudásba és tenniakarásba vetett bizalommal, a technológiák jó és közérdekű célokért való felhasználásával.

Nagyritkán előbújik valakiből az, hogy utópiázzon egy velőset, mintha az utópia valami negatívum lenne. Ez a médiának egy elég akkurátusan kivitelezett csúsztatása, ugyanis az utópia szóban semmilyen negatívum nincs.

Az ugyanis a disztópia.

Az utópia semleges szó, annyit tesz, hogy az adott korszellemben (Zeitgeist) élő emberek egy része feltehetőleg tájékozatlan a társadalmi, gazdasági és hasonló trendek terén, így kivihetetlennek véli az adott koncepciót. Ugyan biztosan van kivétel, de általában ezek az emberek nem mélyednek el az éppen aktuális lehetőségek analizálásában, összevetésében, hiszen ez elég sok időt és energiát igényel. Ez viszont nem jelenti azt, hogy mások ne tennék meg ezt helyettük.

Ezzel szemben a disztópia egy reménytelen, jövőkép nélküli, jogtipró, környezetszennyező, mindenféle megakorporációkkal összefonódott korrupt rezsim uralta rendszer, amiből semmilyen módon nincs menekvés. Az egész életed mások állandó szolgálatából, vásárlásból és kamatfizetésből áll a szabadság legkisebb lehetősége nélkül.

Mi ilyet nem akarunk, sőt azt szeretnénk, hogy esély se lehessen ilyet létrehozni.

Az már régóta köztudott, hogy a profitorientált magántévéken tudományos ismeretterjesztő műsorok nincsenek, kivéve, ha kifejezetten erre szakosodott az adó. Remek indok ez arra, hogy minél szélesebb körben száműzzük ezeket a néznivalók közül. Az átlagembert "nem kell fárasztani" ilyen "rétegmarhaságokkal" ugye. Ennek következményeképpen a közpénzből fenntartott közmédiában sincs semmi olyasmi, aminek a segítségével a hétköznapok polgára képben maradhatna a tudományok és felfedezések híreit illetően (mint régen a Delta). Ehelyett viszont remek rétesreceptekkel meg üresfejű celebek semmitmondó, csipcsup dolgaival tömik az emberek fejét, amivel ugye nem lesznek se okosabbak, se tájékozottabbak.

Ez egy jól felépített rendszer, amelynek minden egyes apró építőeleme (tűnjön az bármily jelentéktelennek első látásra) az önjelölt elit megmaradását célozza.

Magyar English Deutsch Italiano
Rovatok....
MMT