Kína mint meritokrácia? Na ne már!
2020-05-15

Ez az angol nyelvű videó szépen megmutatja azt, hogy Kínában éppen hogyan sajátítják ki a meritokrácia fogalmát maguknak. Már a cikk leírásában is idézőjelbe van téve a szó és nem véletlenül.

Attól, hogy a meritokrácia koncepciójából átveszel egy-két dolgot, ami ráadásul a gyakorlatban még szuperül is működik, még nem lesz a rendszered meritokrácia. Ahogy az előző cikk is említette, a magát szintén meritokráciának definiáló Szingapúrt másolgatják, csak elfelejtenek egy-két dolgot.

-Szingapúr sem meritokrácia, hanem meritokratikus mechanizmusokat alkalmazó autoriter rendszer

-Az igazán progresszív meritokráciában nincs centralizált vezetés

-Ennek megfelelően konszenzusos alapokon nyugszik az ország irányítása. Na, hát erről szó nincs egyelőre és úgy tűnik, nem is lesz.

-Nincs párthűségre vagy éppen vagyonra alapozott előléptetés. Ők ugyan váltig állítják, hogy a szakértelemre alapozzák az ilyesmit, de erős kételyeink vannak a dolgot illetően.

-Nincs nepotizmus. Szingapúrban pl. nagyon is van, s bár a kínai viszonyokra kicsi a rálátás, elég valószínű, hogy ott sincs másképp.

-A korrupció szigorúan vissza van nyesve. Ebben mondjuk Szingapúr élen jár, de hogy Kínában milyen a korrupció szintje, nehéz megválaszolni.

-A gazdaságot nem a monetáris gazdaság mechanizmusaira kell építeni, mert az szuperelitista, rendkívüli módon függésben tartó és csak egy nagyon szűk önjelölt elit érdekét szolgálja. Kína pl. élen jár manapság az imperialista területfoglalós, bekebelezős, függésbentartásra berendezkedett nyomulásban, ami egyáltalán nem meritokratikus. Kicsit sem.

-Ennek értelmében amíg a profitnak van alárendelve minden, addig nem beszélhetünk meritokráciáról

-Az anyagi haszontól és terjeszkedési vágytól fűtött fegyverkezés, amiben ők szintén nagyon "jók", sem támasztja alá, hogy ők meritokráciában élnének.

Íme a videó

UI: Egészen bizonyos vagyok abban, hogy hamarosan itthon is megkezdődik a "meritokrácia" szó kisajátítása. Matolcsy György Szingapúr felé kacsingatós interjúja jól megágyaz ennek. Sajnos így elég nehéz lesz megértetni az emberekkel, hogy nem mind arany, ami fénylik.

Magyar English Deutsch Italiano
Rovatok....
MMT