Egy kis pontozás a gyakorlatban
2019-11-25

A mi nézeteink szerint a meritokrata megközelítéssel nem lehet túl nagyot tévedni, hiszen mellőzi mindkét oldal esetleges szélsőséges elképzeléseit és próbál minél konszenzusosabb megoldásra törekedni a köz érdekének lehető leghatékonyabb biztosítása céljából.

Nagy-Britanniában érdemalapú (merit-based) bevándorlási rendszert terveznek.

A szisztéma lényege, hogy ne engedjenek be boldog-boldogtalant, akik majd az ellátórendszer szipkázása mellett semmi hasznot nem hoznak az országnak.

https://index.hu/kulfold/2019/11/24/uj_bevandorlasi_szabalyozast_jelentett_be_boris_johnson/

A mi koncepciónk egyébként egy jelentős fokkal előrébb tart ennél, mert nem csak az a lényeg, hogy a szaktudást, a közérdekű gondolkodást és hasonlókat részesítsük előnyben a pozíciók elosztásánál, hanem aktívan dolgozzunk azon, hogy a társadalom minél szélesebb rétegei legyenek képesek megfelelni az új követelményeknek.

Hogy miért?

Azért, mert ezek előmozdítása közérdek a javából. Amíg szánt szándékkal egy bizonyos színvonal alatt tartunk néprétegeket, addig ne is számítsunk arra, hogy bármiben javulás várható.

A pontozás egyébiránt nem újszerű dolog, vegyük példának okáért a közúti bónusz-malusz rendszert. Kiválóan alkalmas arra, hogy fegyelmezettebb közlekedésre tanítsuk a polgárainkat. A közlekedés veszélyes üzem, de egy ország jövőjéről dönteni legalább annyira veszélyes üzem ám, különösen, hogy a hatásai hosszútávúak és sok-sok millió ember életét érintik. Igen, a tiédet is, a leszármazottaidét is. Jó lenne ezen egy kicsit elmélkednie azoknak, akik netán húzódoznak a meritokratikus megközelítéstől.

Az ultraliberális vezetésű Kanadától talán szokatlan, hogy nemhogy ultra, de még csak nem is liberális elvek mentén valósul meg a bevándorlás. Ausztráliában szintén. Talán érdemes ezen is eltöprengeni.

http://theconversation.com/canadas-merit-based-immigration-system-is-no-magic-bullet-90923

https://en.wikipedia.org/wiki/Points-based_immigration_system

Magyar English Deutsch Italiano
Rovatok....
MMT