Az agrárium robotizálásáról
2019-09-26


Ez a cikk egy pár hónapja felmerült aggályra készült, mely így hangzott:

"A természet és azon belül a földművelés nem a robotika körébe tartozó dolog."

Az aggály egyfelől érthető, hiszen számos eddigi gyakorlat bizonyítja, hogy a technológia önmagában nem feltétlenül váltja be a hozzáfűzött reményeket. Az ilyesmit tájékoztatással, általános szemléletváltással, szakértelemmel, hozzáértéssel és természetesen odaadással kell kombinálni.

Általánosságban kijelenthető, hogy a robotika vagy bármilyen modern tech nem önmagától lesz rossz, hanem attól, hogy kik, milyen módon és milyen célra használják.

Vegyünk először is egy alapvetést, amelyről nem szabad megfeledkeznünk, amikor technológiákon gondolkodunk: rengeteg embert kell élelmezni és az egészségük érdekében változatos élelmiszerekkel. Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy olyan metódusokhoz kell nyúlni, amelyek eleget tudnak tenni ennek a kívánalomnak. Magyarán: tetszik, nem tetszik, de nagy volumenben kell gondolkodni.

Jelen pillanatban csak ember által irányított berendezések működnek a magyar földeken, amely nagyon nem optimális üzemanyagfelhasználás mellett zajlik (egész pontosan pazarlóan), egyáltalán nem ügyelnek a növény és állatvilágra, sőt kifejezetten károsítják azt. Ezen felül pazarolják a növényvédőszereket, hatalmas port kavarnak és teljesen tönkrevágnak mindent maguk körül. A saját szememmel láttam, ahogy a traktorosok forognak a sor végén, kábé olyan, mint elefánt a porcelánboltban. Felmarják, tönkreteszik az utat, a körben termő természetes növényzetet letarolják, a gépeik gondolkodás nélkül bedarálnak mindent, ami az útjukba kerül (pl. madárfészek vagy akár élő állat) Ezeket a precíziós robotizált berendezések egytől-egyig el tudják kerülni, és járulékos károkozás nélkül képesek elvégezni az egyébként fontos munkát.

Az sem elhanyagolható, hogy míg a traktorkezelőnél soha nem lehet tudni, iszik-e, kábszerezik-e a munka megkezdése előtt, vagy általában véve depressziós-e illetve elhagyta-e a szerelme éppen. Ezek mind olyan faktorok, amelyek komoly balesetveszélyt jelentenek. Egy jókora influenzajárvány is rendesen visszavetheti a betakarítást, ami ugye eléggé ütemezett tevékenység. A robotizált agráriumban ilyen nincs. Arról se feledkezzünk meg, hogy a betakarítást robotokkal éjjel-nappal lehet csinálni, vagyis hamarabb lehet végezni a munkával. Ez nemzetgazdasági szempontból elég fontos tud lenni.

Nem teljesen meglepő módon a betakarításnál olyan szálló részecskék kerülnek a levegőbe, amelyek komolyan veszélyeztetik a gépkezelő egészségét is.

A robotok alatt nem feltétlenül guruló vagy lánctalpas eszközöket kell érteni, hanem pl. drónokat vagy apró rovarszerű berendezéseket. (Ez már létező technológia) Mivel a hagyományos agrárium felelőtlensége miatt a méhek populációja is megcsappant, komoly veszély fenyegeti a gyümölcsösöket is. Ennek kompenzálására is kénytelenek leszünk robotokat alkalmazni.

Ez sem scifi. Tavalyi cikk, azóta feltehetően már túlvannak a prototípuson:

https://interestingengineering.com/scientists-worldwide-rush-to-develop-robo-bees

Eközben természetesen azon kell dolgozni, hogy a méhek újra elterjedjenek, a természetkárosítók pedig a megfelelő elbánásban részesüljenek.

A természettel való összhang és harmónia mindannyiunk érdeke, de az is, hogy egyrészt hatékonyan, másrészt olcsón tudjuk ellátni emberek millióit egészséges élelmiszerrel. Ezt a kettőt nem könnyű összeegyeztetni a gyakorlatban, amelyet egy máshonnan vett példával illusztrálnék: Ha valaki családi vállakozásban egyedi cipőket gyárt, a terméke hiába jelenti a cipőgyártás non plus ultráját, ezt a minőséget nem lehet ipari méretekben reprodukálni, ahol sajnos a mennyiség is számít. Így egyrészt nagyon kevesek élvezhetik a remek cipő adta előnyöket, másrészt mélyen bele kell nyúlniuk a zsebükbe.

A robotok tehát éppen azt teszik lehetővé, hogy a jelenleginél akár magasabb minőség mellett legyünk képesek mennyiséget is előállítani az erőforrások takarékos felhasználásával.

Zárszóként: A fenti sorok nem a klasszikus kapitalista profitmaximalizálás célját szolgálják, hanem a hatékony és gördülékeny erőforrás alapú gazdasági működést. Modern, természettel tökéletes összhangban működő automatizálás nélkül a 21. századi társadalom nem fog virágozni, sőt egyre lejjebb fog csúszni, erőforrás alapú gazdaságról álmodni pedig teljesen hiábavaló dolog.

Magyar English Deutsch Italiano
Rovatok....
MMT