Amerikai mérnökök már tíz éve építik a Mátrixot
2019-04-01

Az elmúlt napok kétségtelenül legmeglepőbb és következményeiben még nehezen felfogható eseménye a San Diego-i Futurealty high-end konferencián elhangzott bejelentés több tudományos startup cég, a Disney Company, valamint a stratégiai partnerként beszálló Samsung együttműködési megállapodásáról.

Tavaly ősszel a New York Times értesülésével kezdődő történések még csak arról szóltak, hogy ázsiai befektetőkkel feltámad a több mint egy évtizede végleg csődbe jutott Silicon Graphics vállalat. A 20. század végének egyik legismertebb, számítógépes grafikával és vizualizációval foglalkozó cégóriását olyan munkák dícsérik, mint a harminc éve piacra dobott IRIX operációs rendszer, a már megjelenésük idejében informatikai fogalommá vált Indigo, O2 és Onyx2 grafikus munkaállomások, vagy a Gyűrűk Ura filmtrilógia látványos 3D jeleneteinek elkészítése. A szokatlan és nagyszabású pénzügyi manőver mögött több kínai érdekeltségű hardvergyártó és az Elon Musk feltaláló/üzletember nevével fémjelzett Neuralink mellett tehát nem kisebb csoportosulások állnak, mint a már említett kaliforniai Disney Company és a dél-koreai Samsung.

A Reuters által idézett források alapján a Samsung 2019-ben a működési eredményének súlyos, akár évi 10%-os csökkenésére számít, amit szakértők a memória-áramkörök korábbi ár- és keresletnövekedésének végével és a kommunikációs-piac erős zsugorodásával magyaráznak. Azt is megtudhattuk, hogy Ewan Hyeon-u, a Samsung Securities befektetési részleg Los Angeles-i szóvivője elmondta, hogy kutatócsoportot hoztak létre a szükséges stratégiaváltás lehetőségeinek feltérképezésére. Így jutottak el Musk cégbirodalmához, aki ehhez szokásos Twitter-üzenetein keresztül annyit fűzött hozzá, “Na igen, a Neuralink komolyabb ütőkártyákkal rendelkezik, mint az Apple”. Hogy pontosan mire gondolt, azt eddig kevesen tudhatták.

De nézzük sorjában. Robert H. Bo Ewald volt SGI vezér tanácsadója szerint annak idején több cégre bontva próbálták átvészelni a rájuk zúduló válságot. Az eredeti cég Graphics Properties Holdings néven futott tovább a szabadalmi portfólió licencelésével, azaz gyakorlatilag szabadalom-trollként működött, majd a teljesen elértéktelenedettnek hitt maradványok először a Rackable Systems, végül a Disney tulajdonába kerültek át. Csakhogy eközben az egyik kis utódcég, a Silicon 3-Versum különös és rejtélyes vállalkozásba kezdett az SGI fénykorából megörökölt speciális Cray Research rendszer továbbfejlesztésével. A Reuters a kaliforniai Scripps Kutatóintézet National Geographics tényfeltáró írásában megszólaló munkatársát idézi, aki szerint az SGI laborban az ő molekuláris képkódoló rendszerükre emlékeztető, ún. DNS-chip technológiára épülő kutatásokat végeztek, de tagadhatatlanul messze túlszárnyalva a Scripps és izraeli partnercégük, a Technion eddig elért eredményeit.

Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a jelenleg is egy különleges megoldású ember-számítógép interfész megalkotásán munkálkodó Neuralink napokban tett San Diego-i bejelentése. A cég a sajtótájékoztatóján is megerősítette, hogy a 3-Versummal eddig szigorúan zárt ajtók mögött folytatott közös biohardver fejlesztés pénzügyi és jogi akadályai megszűntek. Nem kisebb ügyről van szó, mint hogy alapjaiban új távlatokat nyissanak az emberiség előtt. Az elmúlt évek kísérleti eredményei ugyanis alátámasztották, hogy a két éven belül piacra kerülő interfész következő generációja már az emberi agy és a számítógép közvetlen és nagysebességű összekapcsolásán túlmenően a teljes tudat bioelektronikus leképezését is lehetővé teszi. Arra a kérdésre, hogy ezzel hamarosan valamiféle agykártyába költözhetünk-e a testünkből, Matthew Gleeson fejlesztésvezető határozott igennel válaszolt. Mint elmondta, a közel tíz éve tartó és többnyire főemlősökön, de újabban embereken is elvégzett kísérletek eredményei egyértelműen azt mutatják, hogy az alanyok jelenléte a bioelektronikus térben nem virtuális, hanem a szó legszorosabb értelmében valós állapot.

Gleeson elismerte, hogy a találmány soha nem látott etikai és jogi bonyodalmakat okozhat, hiszen gondoljunk csak bele, a birtokukban álló technológia egyfajta örök élet elnyeréséhez vezethet. A jelenlegi testünkhöz képest összehasonlíthatatlanul kedvezőbb lehetőségekkel kecsegtető kibertérben történő létezési formát eddig csak a William Gibson által megálmodott Neuromancer történetekből vagy a Wachowski testvérek Mátrixából ismerhettük, de mindezt tíz-egynéhány éven belül létező piaci termékként vehetjük használatba.

"A mátrix egy világ a világon belül... melyet minden országban törvényes felhasználók milliárdjai tapasztalnak meg naponta. A cybertérhez kapcsolódó számítógépek tárolóiból származó adatok grafikus megjelenítése. Hihetetlen komplexitás. Az elme nem-terébe nyújtózó fényvonalak, adatgalaxisok és adatcsillagzatok..."

Magyar English Deutsch Italiano
Rovatok....
MMT