A teljes automatizáció margójára
2019-03-01

Reflektálnánk a néhány nappal ezelőtti bejegyzésre.

Mai szemmel – még úgy is, hogy látjuk a technológia rohamléptű fejlődését –, sokak számára az egész teljes automatizálós történet utópisztikusan, már-már lehetetlennek hangzik. Ám ezzel alábecsüljük az ambíciózus mérnököket és a profitoptimalizáló kapitalistákat.

Van még egy dolog, amelyről hajlamosak néhányan megfeledkezni és ez az, hogy amint a teljes automatizáció beköszönt, vagy egyáltalán a közelébe kerülünk, a robotok már saját magukat fogják megtervezni, létrehozni, szervízelni és tökéletesíteni. A munkába és hadrendbe állított robotok valahány százaléka A.I.-val, vagyis mesterséges értelemmel rendelkező gép lesz. Némelyiküknek érzelmeik is lesznek, és mivel az adatfeldolgozási képességeik messze meghaladják majd egy emberét, komoly hátrányba kerülünk hozzájuk képest. Ez így ugye még komplikáltabbá teszi a robotok és a társadalom kapcsolatát?

Itt van Elon Musk, aki azon kevés milliárdosok közé tartozik, akik a milliárdosságukhoz képest szívükön viselik az embertársaik sorsát. Ő évek óta benne van a mesterséges intelligencia kutatás sűrűjében, és döbbenten kellett rájönnie, hogy már a közeljövőben mennyire kiszolgáltatottá válhat az ember, ha a tech rossz kezekbe kerül. Saját bevallása szerint évek óta aludni sem tud emiatt. Olyannyira, hogy a laborjaiban elkezdtek fejleszteni egy MI-vel kooperáló megoldást, amely emberekbe beültethető illesztőrendszer segítségével asszisztensként segédkezik nekik. Musk meglátása szerint az ilyen technológiával csökkenteni lehet az ember és MI-vezérelte robotok közötti egyre növekvő különbséget.

Neuralink

Magyar English Deutsch Italiano
Rovatok....
MMT