A tárgyilagosság segít
2019-09-30

Hogy miben segít? A problémák feltárásában. Úgy általában.

Az alábbi szókimondó idézetet mostanság találtam. Elég lesújtó, meg kell hagyni, és szomorúságra ad okot. Több helyen egy Henry Louis Mencken nevű úriember nevéhez kapcsolják, de a wiki szerint nem ő mondta. Nincs jelentősége, ugyanis a lényegen ez mitsem változtat.

"Democracy is a pathetic belief in the collective wisdom of individual ignorance."

"A demokrácia az egyéni tudatlanság kollektív bölcsességébe vetett szánalmas hit."

Én szeretem tárgyilagosan szemlélni a dolgokat és az a helyzet, hogy ennél velősebben nehéz lenne megfogalmazni egy mondatban a demokrácia egyik alapproblémáját.


Ennél is nagyobb gáz azonban, hogy ez a vélemény legalább 70-80 éves lehet, talán több és azóta nemhogy javult volna a helyzet, de romlott. Különösen, hogy a politikusok az országok túlnyomó részében rájátszanak erre. Más szavakkal: nagyon súlyosan visszaélnek vele.

Megvolt tehát rá a lehetőség, hogy javítsunk rajta, de ehelyett rontottunk. A profitéhség nagyon könnyen elfeledteti sokakkal, hogy nem ártana valami működő bolygót fenntartani, hiszen a saját utódaidat is veszélyezteted.

Ez a szituáció olyan, mint amikor valaki kap egy haslövést a háborúban és túléli ugyan, de elvárjuk tőle, hogy állandóan jól érezze magát.

Nem fogja.

Ha szembeötlően közérdekellenes mechanizmusokat tartunk életben, elsősorban a korrupció változatos megnyilvánulásai révén, és közben egész néprétegek lecsúszásához asszisztálunk mindenféle függésbentartó és népbutító praktikákkal, akkor ne nagyon csodálkozzunk, ha szépen elerodálódik alattunk az egész társadalmi rendszer.

Na, de mi a demokrácia alternatívája? Az agyát rendeltetésszerűen használó, tehát gondolkodó ember fejében hamar bekapcsol a vészcsengő, hogy a demokráciát minden hibája ellenére sem cserélné az önkény uralmára (jogosan), tehát a demokráciát kritizálókat csakis rossz szándék vezérelheti...

Ennek okán hallani sem akar a kritikáról.

Pedig csak egyetlen lépés választja el a megoldástól. Egy egyszerű felismerés, hogy mint minden, a demokrácia is meghaladható, a működésképtelen vagy egyenesen káros mechanizmusok helyére újak tervezhetők és közös akarattal megvalósíthatók. Rajtunk áll, mik legyenek ezek. És nem, nem egy önjelölt elit zsarnoksága, nem a demokrácia hiányosságait kihasználó, olcsó álmegoldásokkal kufárkodó "vezérek" és "megváltók" ötletelései. Ezek csak az emberi tudást lenéző, a legkisebb ellenállás irányába ható, de tartós eredményeket felmutatni képtelen, ezért hosszú távon bukásra ítélt próbálkozások.

A meritokrácia nem zsarnoki uralom. Távol áll tőle.

Ha elsőre a demokrácia elnevezés lecserélése szokatlan érzést kelt, nevezhetnénk akár szuperdemokráciának is. Csak azért nem tesszük, mert túlságosan pontatlan, hiszen aki egy kicsit is belemélyed a témába, hamar észreveszi, hogy a demokrácia lényegét adó részeit cseréli közérdekűbbekre. Innen kezdve már könnyű megbarátkozni egy új rendszer új nevével.

Mellesleg vannak még nem szívbajos mondásai a figurának:

https://en.wikiquote.org/wiki/H._L._Mencken

A róla szóló magyar nyelvű wikibejegyzés zavarbaejtően rövid és semmitmondó az angolhoz képest.

Magyar English Deutsch Italiano
Rovatok....
MMT