A kriptovaluták boszorkányüldözése
2020-02-23

A kriptovaluták bő tíz éves története során elérkeztünk ahhoz a ponthoz, ahol ezek már komolyan felforralták a monetáris gazdaságot vezénylő nagykutyák agyvizét. A jó ideje tartó primitív leszólások és gunyoroskodások helyett immár ultrademagóg hazudozás folyik az emberek direkt megtévesztésére, és mivel a hatalmasok uralják a médiát, az astroturfing és szómágia (melyekről korábban már írtunk) kiválóan működik.

Szómágia

Astroturfing

Ezekkel a praktikákkal nagyon sok emberben nagyon mélyen ülő tévképzeteket sikerült elültetni, amivel - némileg ironikus módon - a saját érdekeik ellen hangolják őket.

Manapság könnyen kijelenthető, hogy ahol a kriptovalutára ferde szemmel néznek, főleg ha valahol be is van tiltva, ott egyértelmű a pénzügyi érdekcsoportok által uralt politika jelenléte.

Amikor a FED (Federal Reserve) elkezd pampogni, hogy így veszélyes meg úgy veszélyes a kritpovaluta, továbbá pénzmosásra, terrorizmus támogatására hivatkoznak, akkor valójában a SAJÁT érdekeiket próbálják védeni.

Az egész kriptorendszer pontosan azért alakult ki, hogy az egyszerű polgárok a pofátlanul kapzsi bankokat és lakosságnyúzó kormányokat a lehető leghatékonyabban kizárhassák a tranzakciók felügyeletéből, vagyis a kriptovaluta használata leginkább a nép érdekeit védi, magyarán populista (merthogy a szó valójában ezt jelenti, lásd szómágiás cikk linkje feljebb)

Trump viszont (aki a monetáris gazdaság egyik nagy nyertese), demagóg módon ilyeneket kottyant be a köztudatba, hogy:

“„nem rajong” a bitcoinért, amely szerinte „nagyon volatilis és az értéke semmin alapul.”

Ez egy nettó marhaság. Itt a cikk, hogy miért:

Annak a fényében pedig különösen nagy marhaság, hogy a kamatszedésnél nincs hatékonyabb módszer arra, hogy valóban a nagy légüres semmiből teremtsünk pénzt, mégpedig csillagászati mértékben. Ahogy azt például a FED és alárendeltjei teszik világszerte. Ennek farvizén gyorsan szögezzük le újra: a jövő gazdaságában meg kell szüntetni a “pénzből pénzt”, még pontosabban a "semmiből pénzt, mert nekünk szabad" gyakorlatát, magyarán a monetáris pénzgazdaságot. A pénz mögött csakis munka illetve áru és/vagy szolgáltatás állhat, semmi egyéb. A “malmozással” előállított pénz csak egy elhanyagolható tagot számláló réteg zsebét tömi, és mivel a semmiből nem lesz vagyon, a népesség szenvedi ennek kárát az infláció és túladóztatás álal, ami már töménytelen gazdasági ill. társadalmi problémát idézett és idéz továbbra is elő.

Íme a másik demagóg kijelentés:

"A felügyelet nélküli kriptoeszközök törvénytelen magatartásra ösztönöznek, mint a drogkereskedés és más illegális tevékenységek."

Csak mellesleg megjegyzem, hogy a közönséges pénzzel ez pontosan ugyanolyan könnyen kivitelezhető, ráadásul a hatalmasok számára büntetlenül, sőt igen jól bejáratott módszerek léteznek rá több ezer évre visszamenőleg. Arról nem is beszélve, hogy a közönséges pénz teljesen általános fizetőeszköz, míg a kriptovalutákat még nem mindenütt fogadják el, tehát a visszaélésekre használt összegek is összehasonlíthatatlanul magasabbak a közönséges pénzforgalomban (lásd drogkartellek, politikusok és haverjaik). Szóval nem kéne ezt a félrevezetést erőltetni.

Most pedig, miután kellően felbosszantottuk magunkat az eddigieken, emeljünk ki két aggályt a kriptovalutát ekéző FED részéről:

  • Veszélyeztetné a dollár dominanciáját a világkereskedelemben
  • Kicsavarná a Fed kezéből a monetáris politikát,

IGEN!

Pontosan erről van szó, és ez most már olyan szintet ért el, hogy a banktulajdonosok számára világos, ha nem lépnek fel mihamarabb a kriptopénz ellen, akkor maguk ellen dolgoznak. Csakhogy az ő védekező mechanizmusuk nem találkozik az átlagember érdekeivel, egész pontosan ellenkezik vele. Ebből is látható, hogy a folyamatos és egyre arrogánsabb szómágiázás ellenére a kriptopénz valójában a lakosság érdekeit szolgálja.

Jelenleg több olyan országról tudunk, mely bejelentette, vagy legalábbis vizsgálja a kriptopénz ill. blokklánc-alapú digitális fizetőeszköz bevezetését az ország fizetőeszközének leváltására: Svédország élen jár ebben, Észtország is pedzegeti a dolgot, de ami igazán nagy léket üthet a most fennálló pénzrendszerben, az Kína digitális pénzének közeledő bevezetése. A svédeknél már régóta alig lehet készpénzzel fizetni, a Kínával folytatott kereskedelem dollárt megkerülő, digitális pénzzel fizetése pedig végleg felteszi az i-re a pontot.

Kínával kapcsolatban álljon itt egy rövid megjegyzés: miután tudjuk, hogy ők nem éppen a jogállamiság élharcosai, viszont a vezetés rendkívüli módon fogékony a technológiai vívmányokra, eléggé vegyes érzelmekkel lehet rájuk tekinteni. Egy azonban biztos, a jelenlegi pénzügyi rendszer megingatásán és saját képükre formálásán gőzerővel dolgoznak.

Íme a teljes cikk a nem kicsit bosszantó fejleményekkel:

Magyar English Deutsch Italiano
Rovatok....
MMT