Who's responsible for the climate crisis?
2019-11-10

Voltak olyanok, tán még mostanság is vannak, akik szerint nincs klímaváltozás. Nekik csak felhívnám a figyelmüket, hogy a tél elejei esték során tapasztalható tavaszi hőmérséklet NEM felel meg az évszaknak vagyis a klíma változásának tagadása elég komoly szűklátókörűségre vall.

Az írásnak azonban nem ez a fő motivátora.

Folyton-folyvást masszív szövegekben elemzik a teendőket, mit kell csinálNOD, mihez kell tartaNOD magad, hogyan kell változtatNOD az életeden azért, hogy megmenthessük a Földet.

Itt aztán van minden a szemeteléstől kezdve a húsevés elhagyásán át sokminden másig, de egyetlen dolog egyik irományban sincs megemlítve:

Azok, akiknek ezt köszönhetjük, mikor akarnak változtatni végre a tevékenységükön?

Igen, valóban te is felelős vagy, de csak részben. A társadalmi és a vele párhuzamba vonható gazdasági rendszerek mechanizmusait működtetők, a monetáris gazdaság nagykutyái mikor lesznek felelősségre vonva? Azok, akik évtizedek óta gátolják az alternatív meghajtású járművek fejlesztését, azok, akik minden reklámban arra ösztönöznek, hogy félévente, vagy akár sűrűbben vegyél egy új telefont, számítógépet, vagy akármit, mert az előző már “NEM TRENDI” és a régi mehet a szemétbe. Azok, akik szerint a betétdíjas palack komcsi vircsaft, akik kivágják az erdőket, mert kell a faanyag a haver bútorgyárába és közben magasról tesznek arra, mi lesz az élővilággal, mi lesz az árvízveszéllyel, a károsanyag-megkötéssel stb.

És ennél a pontnál elérkeztünk a te VALÓDI felelősségedhez, ugyanis a legnagyobb kárt azzal okozod, hogy ezeket a bolygórombolókat újra és újra megválasztod, hatalomban tartod és tömöd a zsebüket, hogy még akkurátusabban és drasztikusabban rombolhassák a bolygót.

A pozitív változáshoz az kell, hogy környezet- és közérdektudatos személyeket helyezz döntéshozói pozícióba (Szándékosan nem írtam hatalombahelyezést), mert amíg beteg, gennyes gócok vannak a testben, addig a test nem fog meggyógyulni.

Igenis gondolkozz, mielőtt a voksodat leadod valakire.

Hungarian English German Italian Russian Spanish French Chinese Polish Romanian
Rovatok....
MMT