How is a politican born?
2019-09-01

Sehogy.

A politikus lesz és nem születik. Ez a baj. Társadalmaink egyik legsúlyosabb tévedése, hogy a legeslegfontosabb, egész népek életét behatóan érintő vezetés tagjai gyakorlatilag bárkik lehetnek mindenféle alkalmassági vizsgálat és szaktudás nélkül. Egészen ritka dolog az, amikor ezek találkoznak egy politikusban és általában nem is szokott túl messzire jutni, mert kilóg a klikkből és ha kilóg, akkor a többi klikktag segít neki, hogy repüljön.
Nézzünk körbe, mennyire gyakori az, hogy celebek, műsorvezetők, színészek vagy mittudoménkik egyszer csak úgy gondolják, hogy ők mostantól politikusok lesznek és az esetek elég nagy részében ez sikerül is.

Erről mikor szokunk le?

Csak azért kérdem, mert ez kontraproduktív gyakorlat és legjobb esetben is csak stagnálást eredményez, fejlődést elvétve, de inkább soha. Ronald Reagan szinte szabványba hajló konzervatívsága ellenére talán ellenpélda lehetne, hiszen színészként indult, mégis erősen hozzájárult a Szovjetunió széthullásához, de Schwarzenegger már biztosan nem, pedig ő a demokrata pártot erősíti. Fura és gyakran ellentmondásos dolgok ezek.

Mint többször jeleztük, a politikusi szakmát teljesen nulláról meg kell reformálni és az eddigi karrierpolitikusok kizárásával közérdektudatos szakértőket kell munkába állítani. Szigorú feltételrendszerrel, felelősségrendszerrel, akár célirányos tanfolyammal vagy intézményi oktatással (és persze érdempont-szinttel, hogy ne hagyjuk ki ezt sem). Ha valaki ezeknek a feltételeknek nem tud vagy nem akar megfelelni, akkor menjen szépen és csináljon valami mást, de nincs szükség a középénzherdáló kutyaütőkre, akik persze elég jó beszélőkével rendelkeznek általában ahhoz, hogy százezrek vagy akár milliók hasába is lukat tudjanak hadoválni. Nincs erre szükség, köszönjük. Az egész kérdéskör sokkal fontosabb és közérdekűbb annál, hogy ilyen hányaveti módon tegyünk meg olyanokat vezetői pozícióba, akik erre nem alkalmasak.

Hungarian English German Italian Russian Spanish French Chinese Polish Romanian
Rovatok....
MMT