Face Test
2019-04-05

Nagyritkán előfordult (az utóbbi hónapokban már nem annyira), hogy beesett ide valaki és az asztalt csapkodta: látni akarja az arcunkat. Mint valami felbőszült rendőrségi alkalmazott.

Kérdem én: ha tetszik a meritokrácia koncepciója, az arcom, az öltözékem viszont nem, akkor nagy ívben eldobod magadtól a meritokráciát? Vagy épp fordítva, ha nem tetszik a koncepció, de sármos, jólöltözött figura néz vissza rád a képről, akkor menten elfogadhatóbb lesz a meritokrácia számodra?

A demokrácia gyakorlatának éppen az az egyik legsúlyosabb problémája, hogy hasonló vagy éppen ugyanilyen "érvek" mentén dönt egy választó a leendő képviselőjének kilétéről ahelyett, hogy a programjára szavazna. Nem volna jobb, ha végre tömegesen elkezdenének az emberek racionálisan, agyukat használva dönteni a mindenféle emocionális sallangok helyett?

Vegyük észre, hogy számos politikus pontosan abból él, hogy megnyerő a külseje. Ez szokás szerint mindkét oldal karrierpolitikusaira egyaránt jellemző.

Korábban is többször jeleztük, a blind audition vagyis a vakmeghallgatás technikáját preferáljuk az egész közéletben. Fogjuk fel ezt úgy, hogy máris a gyakorlatban alkalmazzuk ezt a koncepciót, legalábbis az ismeretterjesztés ezen szakaszában.

A blind audition és blind hiring célja, hogy egy pozíció betöltésénél az arra jelentkezők elbírálása kizárólag a szakmai szempontok alapján történhessen és a döntéshozókat ne befolyásolhassák a jelöltek ezekhez nem kapcsolódó tulajdonságai. A több évtizednyi vizsgálati adatok elemzése alátámasztja a vakmeghallgatással végzett állásinterjúk hatékonyságát. Hogy csak egy példát említsünk, a Szilícium-völgy nagy tech-cégeinél a vakmeghallgatás már elterjedt gyakorlattá vált a megfelelő munkavállalók kiválasztásánál.

Még egyszer emlékeztetőnek: a mi feladatunk nem az, hogy mindenképpen magunkat helyezzük hatalmi pozícióba, hanem

  1. A közgondolkodás megváltoztatása, amely során sikerül végre meggyőzni az embereket, hogy van alternatívája annak, amiben élnek
  2. Olyan rendszer kieszközlése, ahol soha, senkinek nincs lehetősége hatalmat összpontosítania a markában
  3. Olyan emberek hatalmi pozícióba emelése, akik egyrészt értenek ahhoz, amit csinálnak, másrészt nem akarják a jövő hetet is ellopni maguknak
  4. Olyan rendszer beindítása, ahol ha bárki, aki hatalomgyakorlás közben megsérti a köz érdekét, könnyen leváltható és felelősségre vonható
  5. Három politikai pólus létrehozásának elősegítése, ami egyébként a jelenlegi demokrácia működésén is sokat dobna
Hungarian English German Italian Russian Spanish French Chinese Polish Romanian
Rovatok....
MMT