Az eladósodottság nem jó stratégia
2019-11-05

Nem akarnék tudálékoskodni vagy bárkire ráerőltetni bármit az életvezetésével kapcsolatban, de ha nincs az átlagosnál magasabb, megtakarításra alkalmas és főleg hosszú távú jövedelmed, akkor a hitelfelvétellel hatalmas kockázatot akasztasz a nyakadba és általában nem csak magadat, hanem az egész családodat, sőt akár a szélesebb rokonságodat is veszélyezteted.

Nagyon sokan ráadásul (persze vannak kivételek) egyfajta hamis imázs fenntartásán ügyködnek ilyenkor, vagyis a megvásárolt termékekre valójában nincs is szükségük (óriás tévé, drága autó és hasonló hívságok), csak a státuszszimbólumok fitogtatása a cél. Ezt a kényszeres viselkedést igen sokszor a média számlájára lehet írni.

Természetesen a lakhatás gyakran égető kérdéssé tudja kinőni magát, de nem biztos, hogy a hitel hosszú távon segít. Szolidabban élni még mindig jobb, mint állandó gyomorgörcsök szorításában.

Az ilyesfajta függőség a lehető legrosszabbak egyike, mert ugye kifelé azt mutathatja, hogy rendezettek az anyagi körülményeid, de közben nap mint nap borotvaélen táncolsz. Az adósokat olyan dolgokra is rá lehet venni, amiket amúgy talán meg sem csinálnának. Sokszor bűncselekményekbe is belerángathatók, csakhogy pénzhez jussanak.

Van itt még egy érdekes nézőpont, amelyre kitérhetünk.

Mivel a nagybani hitelezés mechanizmusa az önjelölt elit kezében összpontosul, azzal, hogy hitelt veszel fel tőlük, önszántadból tágítod a képzeletbeli olló szárait köztük és közted, hiszen magadat egyre lejjebb taszítod, őket pedig egyre feljebb emeled. Tevékenységed tehát globális szinten is kifejti az áldatlan hatásait és ezzel fokozatosan elmélyíted a világ amúgy is súlyos problémáit. Minél több pénzt adsz a kezükbe, annál több hatalommal ruházod fel őket. Könnyű belátni, hogy ez nem neked kedvez.

Azt is jó lesz észben tartani, hogy ez tudatos stratégia a részükről, mivel minél több ember kerül a hitelezés csapdájába, annál könnyebb a tömegek irányítása. Ez a modernkori tömegkontroll egyik "legjobb" eszköze.

Zárszóként érdemes megjegyeznünk, hogy az állampolgárok mellett az adós állam is ugyanilyen módon működik. Minél több hitelt vesz fel az állam, annál nagyobb a kapkodás, annál rosszabb döntéseket hoznak a vezetői, annál rosszabbak lesznek az ország kilátásai. Amikor a hiteleket már arra veszik fel, hogy fizetni tudják a nyugdíjakat és hasonlók, akkor könnyen belátható: az ország instabil lábakon áll és a csőd garantált.

Magyar English Deutsch Italiano
Rovatok....
MMT