A pártokrácia lebontása
2019-01-15

A bemutatott terv (a likvid demokrácia koncepciójával szemben) nem csak a szavazás mechanizmusán keresztül próbál emelni a társadalom színvonalán, mert az egymagában kevés lenne, hanem egyéb kérdésekben is, amelyek együtt fejtik ki a jótékony hatásukat. Ezek a teljesség igénye nélkül:

  • Szaktudás, érdem és tájékozottság érvényesítése a szavazási rendszerben
  • Oktatási rendszer különlegesen magas szintre emelése
  • Függésbentartottak számának csökkentése
  • Média elfogultságának csökkentése
  • Normális tájékoztatás
  • Általános közérdektudatosság emelése
  • Karrierpolitikusok távoltartása a közélettől, helyettük közérdektudatos szakértők végzik ezt a munkát

A demokrácia legsúlyosabb defektje az, hogy függésbentartottak milliói szavaznak, ráadásul érzelmi alapon és kikre? Pártokratákra ugye, akik a közérdek helyett a pártjuk érdekeit szolgálják. Ez a három tétel együtt elképesztően torzzá teszi a demokrácia nemes alapeszméjét, így a demokrácia a jószándékú emberek minden igyekezete ellenére sem képes azokat érvényesíteni.

Olyannyira nem, hogy lényegében csak az önjelölt elitet képező néhány százalék érdekeit érvényesíti, ami folyamatosan és egyre gyorsuló tempóban degradálja az egész intézményt. A folyamat nem mostanában kezdődött, több évtizedre visszavezethető, de évtizedünk végére már drasztikus morális és társadalmi leépülést sikerült elérni az egész világon. Azok a jólétinek nevezett államok, amelyek ebbe még nem estek bele látványosan, úgyanúgy nincsenek biztonságban, ugyanis számos ponton visszagyűrűznek a bajok a lefelé csúszó országokból. Ha nem lesz sürgősen valami drasztikus változás, nagyon fájdalmas pofon lesz a vége.

Magyar English Deutsch Italiano
Rovatok....
MMT