A high-tech bankrendszer járulékos károkozása
2020-02-01

Újabb téma, amely nem teljesen triviális, vagyis el szokta kerülni az emberek figyelmét, pedig végig ott volt/van a szemünk előtt.

A szakértelem, mint ahogy mi is propagáljuk, a legfontosabb kritériumok egyike, ami csak szóba jöhet egy alkalmassági vizsgán. Ezt azonban nagyon jól tudják ott is, ahol nem igazán közérdekű dolgok főnek a bizniszkondérban. Így válik lehetségessé az, hogy hatalmas fizetésekkel sikeresen csábítják el a nagytudású és nagytapasztalatú szakembereket az innovatív területekről (pl. Számítástechnika, robotika és hasonlók) és emiatt a kérdéses technológiai terület fejlődése belassul, sőt stagnálásnak is indulhat.

Ennek volt/van egy közismert változata, a brain drain vagyis az agyelszívás, amit már évtizedek óta gyakorol a teljes nyugati világ (Kelet-Európát is sújtotta, sőt a mai napig sújtja), de mostanában visszanyal a fagyi, mert Kína is viszonozza ugyanezt a metódust a nyugatiakkal szemben.

Ez azonban mégiscsak kisebb jelentőségű dolog, mint az, hogy egy nem innovatív, hanem kifejezetten spekulatív szisztéma szipkázza el a nagy koponyákat. Ez egyáltalán nem hasznos az emberiség egésze szempontjából.

A tanulatlanság mellett tehát a képességekkel való rossz gazdálkodás is igen problémás, és ezek megoldása természetesen az erőforrás alapú gazdaságban a maga megfelelően fontos pozíciójába van helyezve.

Magyar English Deutsch Italiano
Rovatok....
MMT